Circulair Flevoland

Circulair Flevoland

 

 

 

 

Onze rol in 1 Circulair Flevoland

De NMFF ziet zich zelf als verbinder van de Flevolandse circulaire economie, met duurzame steden en dorpen met een aantrekkelijke woon- en werkomgeving en daadwerkelijke verlaging van de footprint van de Flevolandse bewoners, met name voor grondstoffen. We kennen de lokale en regionale ontwikkelingen bovendien goed en zijn op de hoogte van goede voorbeelden van elders. Samen met partners ontwikkelden wij het model van de Flevolandse voetafdruk en lokale duurzame communities, wat de afgelopen jaren uitgerold is over Flevoland. De lokale duurzame communities dienen als versterking en verbinding van lokale initiatieven, zo bieden wij tastbare aanknopingspunten voor  het bottum-up werken en faciliteren vanuit de overheid om de Circulaire Economie samen aan te jagen.

Met onze campagne Circulaire Challenges hebben wij hier het afgelopen jaar aan bij kunnen dragen, voor en door Flevolanders. Er hebben bijna 150 inwoners aan meegedaan waarvan ongeveer 20% lokale Flevolandse bedrijven waren. Samen hebben zij 402 kg grondstoffen bespaard en terug de keten in geholpen. Als alle Flevolanders deze kleine stappen zouden zetten dan zijn dit 100.000 volle kliko containers aan grondstoffen. En zo gaan we samen op weg naar een duurzaam Flevoland!

Voor iedereen die aan de slag wilt gaan met de circulaire economie bieden we lokaal een verzamelplek van circulaire verhalen, voorbeelden vanuit de lokale praktijk en een overzicht van acties die je zelf kunt uitvoeren. De filosofie achter onze lokale duurzame communities is dat de kracht in de regio zit. Iedere maand staat een ander circulair thema centraal. Via onze lokale duurzame communities bieden we ruimte aan meer dan 600 initiatieven en maken deze zichtbaar.

In Flevoland werken we samen met ondernemers, kennisorganisaties, overheden en andere belanghebbenden aan belangrijke stappen op weg naar een circulaire economie. In Lelystad organiseren we periodiek innovatietafels over transparantie in de textielketen, stadshout en hernieuwbare en biobased bouwmaterialen.

De lokale communities zijn gekoppeld aan de Flevolandse voetafdruk. Zo dagen we Flevolanders jaarrond uit om bewust te worden van huw Flevolandse voetafdruk, deze te meten en hiernaar te handelen in de vorm van onze circulaire challenges.

Hieronder vind je onze actuele projecten die bijdrage leveren aan een Circulair Flevoland.

 

Circulaire Challenges

 

We kijken terug op een mooie campagne van de Circulaire Challenges. Samen met meer dan 3.000 challengers verkleinden we in 2021 de Flevolandse voetafdruk. De impact die we hebben bereikt met deze campagne is terug te lezen en gebundeld in een magazine.

Magazine aanvragen