Excursie Energiezuinig Wonen Zeewolde 

Excursie Energiezuinig Wonen Zeewolde 

Excursie Energiezuinig Wonen Zeewolde 

 

 

 

 

Afgelopen zaterdag liepen we de excursie Energiezuinig Wonen in Zeewolde. Twee gastvrije woningeigenaren die aan de slag zijn gegaan met energiezuinige maatregelen vertelden vol enthousiasme hoe zij dit hebben aangepakt en wat het hun oplevert aan besparing(en).

Belangrijk was het spreekwoord: ‘’meten is weten’’. Beide eigenaren hebben in kaart gebracht hoe hun verbruik in elkaar zat. Niet alleen werden er besparingen gerealiseerd door isolatiemaatregelen zoals HR++ glas en vloerisolatie, maar ook door het weg doen van het waterbed.

De mensen die mee deden waren erg blij om te horen van andere inwoners wat zij hebben gedaan, hoe zij het hebben aangepakt en wat de besparingen waren. Woning 1 bracht zijn Kwh van 5000 naar 2000 en voorziet daarin met 8 zonnepanelen. Door isolatieverbetering en lage temperatuurverwarming gecombineerd met een goede inrichting van de installatie per ruimte, daalde het gasverbruik van 2000 m3 naar 1000m3. En af en toe de speksteenkachel aan, maakt de woonkamer ook behaaglijk, vrolijk en lang warm.

Ook voor de eigenaren van woning 2 gold ‘’meten is weten’’. Het energieverbruik werd van 950 liter benzine, 1600 m3 gas en 1400 kwh teruggebracht naar 130 m3 gas en 988 kwh elektriciteit op jaarbasis na saldering. De benzine auto is ingeruild voor een elektrische auto die op eigen terrein geladen kan worden.

Woning 2 bracht door het verbeteren van de dakisolatie en aanpassingen van de installaties onder andere een lucht/lucht warmtepomp aan, kozen voor een elektrische boiler en hebben hun CV ketel ingesteld op 50 graden. Bovendien hebben zij extra radiatoren geplaatst, zorgen de gordijnen voor een bijkomend voordeel aan isolerende werking en wekken zij energie op via zonnepanelen.