Gemeente Zeewolde opent grootste landwindpark!  

Gemeente Zeewolde opent grootste landwindpark!  

Gemeente Zeewolde opent grootste landwindpark!  

 

 

 

 

Eind augustus is in Zeewolde het grootste Nederlandse windpark op land geopend! Het nieuwe windpark heeft 83 windmolens en wekt genoeg stroom op voor 300.000 huishoudens. Het is het grootste boeren/burgercollectief van Europa. Lokale energiecoöperatie De Nieuwe Molenaars is mede-eigenaar van een van de molens. 

De 83 nieuwe windmolens van Windpark Zeewolde vervangen 220 oude windmolens. Met minder dan de helft van het eerdere aantal leveren ze meer dan 2,5 keer meer energie. Dat komt doordat de nieuwe windmolens veel moderner en efficiënter zijn. Nu de nieuwe windmolens in bedrijf zijn, moeten de oude windturbines voor 2026 worden weggehaald. 

Een mooi aspect van het windmolenpark is, is dat het windpark volledig in handen is van mensen die wonen in de omgeving. Dat zijn ruim 200 boeren, maar ook andere omwonenden uit de omgeving. Één van de organisaties die een windmolen in het gebied bezit is onze lidorganisatie De Nieuwe Molenaars. De windmolen produceert schone energie voor de leden van de Nieuwe Molenaars. 

De Natuur en Milieufederatie Flevoland blijft zich inzetten voor meer initiatieven als Windpark Zeewolde. Door duurzame energievoorziening helemaal of gedeeltelijk eigendom te maken van omwonenden wordt de participatie en steun voor windenergie versterkt en hebben mensen toegang tot groene stroom van hun eigen molen! Bovendien vloeien de winsten die worden gemaakt door energiecoöperaties terug naar de maatschappij door investeringen in nieuwe duurzame- en maatschappelijke projecten.