Aardgasloos wonen? Flevolandse pioniers vertellen hoe

9 juni 2017

Natuur-en Milieufederatie Flevoland organiseerde 7 juni een kennissessie over Doe het zelf: Aardgasloos wonen. Aardgasloos wonen is de toekomst.  De ambitie is om in 2050 woningen in grote delen van Nederland aardgasvrij te hebben. Het doel is om bewoners voor te lichten hoe je een woonhuis aardgasvrij maakt. En met succes! Zie dit filmpje

Drie praktijkdeskundigen (bewoners uit Emmeloord en Lelystad) vertelden hoe en waarom zij hun woning van de stadsverwarming of het aardgasnet hebben laten afsluiten.

De familie Doornbos vertelde hoe zij zich van het aardgas hebben laten afsluiten en hun woning sindsdien verwarmen met infraroodpanelen gevoed met zonnepanelen. Hun woning uit 1956 in Emmeloord hebben natuurlijk eerst goed geïsoleerd. De aardbevingen in Groningen waren voor hen de belangrijkste reden om geen aardgas meer te willen. Hun tip voor andere bewoners: houd het eenvoudig en stap voor stap!

De familie Kleinman ging van een energierekening van 200 euro per maand naar jaarlijks geld terug van het energiebedrijf. Hun woning uit 1978 hebben zij zelf goed geïsoleerd en voorzien van zonnepanelen, een zonneboiler en een warmtepomp. Bovendien is het comfort van hun Lelystadse woning enorm verbeterd en dat is niet in geld uit te drukken, volgens de familie Kleinman. Hun tip voor anderen: houd de meterstanden bij, vervang huishoudelijke apparaten door zuinigere en isoleer, isoleer en isoleer!

De familie Bouwstra uit Lelystad wilde hun maandelijkse woonlasten verlagen maar vonden de kosten van de stadsverwarming te hoog. Hun woning uit 2003 hebben zij daarom voorzien van 28 zonnepanelen en een warmtepomp. Tenslotte hebben zij zich kosteloos laten afsluiten van de stadsverwarming. Op jaarbasis besparen zij nu maar liefst 2.000 euro aan energiekosten! De tip van de familie Bouwstra: vraag advies aan een deskundige!

Wilt u op de hoogte blijven van de aankomende kennissessies? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief of mail naar s.raj@nmfflevoland.