Dronten in de top van donkere plaatsen

26 oktober 2018

In veel Nederlandse steden is het ondanks straatverlichting en lichtreclame geleidelijk donkerder aan het worden. Dat blijkt uit onderzoek in de 54 grootste steden.

Dronten staat samen met Stadskanaal, Emmen en Heerenveen in de top qua steden met de meeste duisternis.  Dit blijkt uit meetgegevens van de satelliet Suomi NPP die de afgelopen 6 jaar het opgaande licht heeft gemeten van de 54 grootste steden in Nederland. Dit licht komt met name van openbare verlichting en reclameverlichting. Het instrument meet van elke 750 m x 750 m het opgaande licht. Afgelopen 100 jaar werd Nederland (als een van de meest verlichte landen ter wereld) steeds lichter. Die toename lijkt nu gestopt en op plekken zelfs af te nemen.

Per provincie
Provincies waar de steden het snelst donkerder worden zijn Flevoland (-2,4% per jaar), Gelderland (-1,7%) en Friesland (-1,5%). De Zuid-Hollandse steden stoten het meeste licht uit per km2 (32). Gevolgd door Brabant (23) en Noord Holland (21). De provincies met de donkerste steden zijn Drenthe (10,5), Groningen (11,9) en Flevoland en Friesland (12,1). De steden die het meeste licht uitstralen zijn Delft (score 48), Amsterdam (40), Rotterdam (score 36), Den Haag en Zoetermeer (score 30). De steden die het donkerste zijn: Stadskanaal (score 7), Dronten, Emmen, Heerenveen, Veendam (score 9).

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de Natuur en Milieufederaties voor de Nacht van de Nacht campagne. Download het onderzoek.

De Nacht van de Nacht is aanstaande zaterdag met 500 activiteiten in het donker en meer dan 80 restaurants die het licht uitdoen.