Enthousiast onthaal film De Nieuwe Wildernis door kinderen basisschool de Tjalk

12 september 2013

Vol verwachting staan langs een lange groene loper wel 250 prachtig uitgedoste kinderen van basisschool de Tjalk. Ze vormen een erehaag voor de kinderen die bij een fotowedstrijd een prijs hebben gewonnen en met de limousine komen. Twee steltenlopers in de vorm van sierlijke bomen lopen heen en weer tot het moment dat de limousine komt en de prijswinnaars ontvangen worden door loco-burgemeester Ruud Luchtenveld. Bert, Senna, Niels en Gimairison staan ook langs de kant, ze kennen de Oostvaardersplassen goed, want ze wonen in de buurt en hebben met school zelf foto’s daar gemaakt. Het is niet alleen een officiële kick-off van de film, ook het lespakket  voor basisscholen wordt bij deze gelegenheid officieel gelanceerd, wanneer Ruben Smit het boek aan de loco-burgemeester aanbiedt. Het lespakket bevat schitterde beelden en geluidsfragmenten uit de film. Met videoclips en een webcamverbinding gaan leerlingen op ondekkingstocht door de Oostvaardersplassen.

De nieuwe Wildernis

Voordat de film begint krijgt het publiek een mooie dansvoorstelling door voorgeschoteld van leerlingen van kunst- en cultuurcentrum Kubus uit Lelystad. De dans verbeeldt het proces van het gebied de Oostvaardersplassen dat oorspronkelijk een fabrieksterrein zou worden en uiteindelijk een uniek natuurgebied geworden is.

Vanaf het eerste beeld dat op het grote witte doek verschijnt heeft de film je in z’n greep. Prachtige opnames, waarbij je soms denkt “hoe hebben ze dat kunnen filmen?” De reacties uit het jonge publiek zijn minstens zo fascinerend om te ervaren, het is een aaneenschakeling van  ‘aaaaah, ooooh, iiiiiiii en iel!!!’ Uitvoerend producent Ignas van Schaik zegt na afloop: “prachtig, die primaire reactie van de kinderen! Juist daarom vind ik het zo leuk om de film als eerste aan dit publiek, kinderen, te laten zien. Het is geen natuur-film, het is een film over ‘het Leven’ en alle samenwerkings-verbanden die helpen te overleven. Het is een film voor kinderen die met hun ouders naar de bioscoop gaan” Hij zegt dit bewust in deze volgorde.

nieuwe wildernis

In de pauze spreek ik met Noa, Emily, Ashley, Steve en Myrthe allen rond de 7 jaar. De vechtende paarden maken grote indruk. Ashley haar lievelings dieren zijn paarden, maar dat was al lang voor de film. Steve weet nog niet wat hij het leukste vind, het is allemaal zo mooi! Hij vindt de kleine vosjes erg schattig, maar de grote vossen vindt hij ‘twijfel-gevallen’. Emily en Myrthe vinden het wel zielig dat de kuikens opgegeten worden, maar ze snappen het wel, iedereen heeft eten nodig.  Noa voegt toe dat het soms ook niet zo smakelijk is met allemaal bloed en zo. Ze verwijst naar een opname van een veulen dat net geboren is. Het is ook leerzaam zegt Emily, zij heeft bijvoorbeeld geleerd, dat bijen ook paren. Alle kinderen zijn het er over eens dat de film De Nieuwe Wildernis een echte aanrader is. Het is leuk,  leerzaam en spannend! Meer informatie over de film, de makers, de hoofdrolspelers en het lespakket is te vinden op www.denieuwewildernis.nl

    ShareThis

– See more at: http://www.nmfflevoland.nl/Natuur-enMilieufederatieFlevoland/Themas/Natuur/Nieuwsovernatuur/Enthousiast_onthaal_film_De_Nieuwe_Wildernis_door_kinderen_basisschool_de_Tjalk.aspx#sthash.FogwfHU2.dpuf