Gemeente Almere winnaar Klimaatbokaal 2017

8 december 2017

De gemeente Almere mag zich dit jaar de meest klimaatvriendelijke gemeente van
Flevoland noemen. Wethouder Tjeerd Herrema van de gemeente Almere nam met trots de klimaatbokaal in ontvangst: “
We zien het als een gezamenlijke prestatie in Flevoland. We moeten het samen doen, alleen kom je er niet”

Lelystad en Noordoostpolder scoorden ook heel goed en delen samen de 2e plek. Urk en Dronten sloten daar direct achteraan met een gedeelde 3e plek. Gemeente Zeewolde timmert flink aan de weg, maar maakte dit jaar net iets minder klimaatmeters dan de hiervoor genoemde gemeenten.

Vera Dam, directeur van de Natuur- en Milieufederatie Flevoland prees alle Flevolandse gemeentes: “NMFF is blij om te zien  dat alle gemeenten energie, klimaat en duurzaamheid hoog op de agenda hebben staan. Vooral op het gebied van duurzame energie opwekking zijn dit jaar meters gemaakt. Het was wel een nek-aan-nek race tussen de gemeenten. Elke gemeente heeft een mooi voorbeeld project voor de anderen en samen brengen ze  een energieneutraal Flevoland binnen handbereik.  “

De Klimaatbokaal is voor de elfde keer uitgereikt door de Natuur- en Milieufederatie Flevoland (NMFF). De zes Flevolandse gemeenten deden mee in de race om de wisseltrofee. De Klimaatbokaal stimuleert de gemeenten om te laten zien wat ze het afgelopen jaar  bereikt hebben op het gebied van energie en klimaat. De NMFF en haar lidorganisaties beoordelen de inzendingen op verschillende punten, van stimulerende maatregelen voor bewoners en bedrijven tot duurzame inkoop.

Duurzame energie opwekking en energiezuinig bouwen staan hoog op de gemeentelijke agenda’s. Daarbij zoeken gemeenten meer de samenwerking met bewoners en lokale bedrijven en gebruiken ze de kracht van energieke bewoners. De Natuur en Milieufederatie Flevoland stimuleert en ondersteunt deze samenwerking met tal van projecten, zoals het Energieloket Flevoland en haar lokale duurzame communities (duurzaamalmere.nl, duurzaaminlelystad.nl, duurzaaminNoordoostpolder.nl, duurzaamurk.nl).

Klik hier voor het jury rapport. Bekijk hier de hoogtepunten per gemeente.

Lees ook:
2016: Gemeente Lelystad en Almere trotse winnaars Klimaatbokaal 2016
2015: Gemeente Almere trotse winnaar Klimaatbokaal 2015
2014: Gemeente Urk trotse winnaar Klimaatbokaal 2014
2013: Gemeente Noordoostpolder winnaar Klimaatbokaal