Goed bezochte infoavond Bongerd Lelystad

25 januari 2016

Wethouder Fackeldey spreekt de aanwezige inwoners van de Bongerd toeInfoavond Bongerd ‘Woonwaarde omhoog, energierekening omlaag’ goed bezocht

De gemeente Lelystad en Natuur- en Milieufederatie Flevoland werken samen in de campagne ‘Woonwaarde omhoog, energierekening omlaag’ om inwoners te laten zien welke energiebesparende mogelijkheden er zijn voor de eigen woning en hoe de eigen woning zelfs geheel energieneutraal (Nul op de Meter) kan worden gemaakt.

Informatieavond Bongerd

Op woensdag 20 januari 2016 was er voor inwoners in de Bongerd een informatieavond over alle energiebesparende mogelijkheden en over het project Nul op de Meter waarbij de eigen woning geheel energieneutraal kan worden gemaakt. De Bongerd is gekozen om te starten met voorlichting over de verschillende mogelijkheden om de eigen woning te verduurzamen, vanwege het bouwjaar en de woningtypen. In verschillende presentaties van Natuur- en Milieufederatie Flevoland, Stroomversnelling en bouw- en installatiebedrijven, kwamen alle energiebesparende mogelijkheden aan bod. Er was een energiemarkt waar bewoners in gesprek konden gaan met aannemers en andere aanwezigen en zich konden laten informeren en inspireren.

Diverse mogelijkheden voor elke ambitie en elk budget

Belangstellenden konden zich onder andere laten voorrekenen wat een verbouwing of aanpassing hen kan opleveren op het gebied van comfortabel wonen en energiebesparing. Voor elke ambitie en elk budget waren er diverse mogelijkheden. Van ‘losse’ maatregelen (‘energielabelsprongen’) als zonnepanelen en isolatie tot het uitdagende concept van Nul op de Meter waarbij de woning geheel energieneutraal en ook levensloopbestendig kan worden gemaakt.

Energiebesparing stap voor stap

Inwoners van de Bongerd ontvingen een interessant aanbod aan energiebesparingsmogelijkheden voor hun woning van twee lokale bedrijvenconsortia. Voorbeelden hiervan zijn isolatie, HR++ glas en zonnepanelen. De consortia hebben een ruim aanbod van opzichzelfstaande maatregelen tot een voordelig en compleet pakket van energiebesparende maatregelen. De huiseigenaar krijgt één aanspreekpunt en heeft er zelf geen werk meer van.

Meer weten over de energiebesparing stap voor stap?

Wilt u meer informatie ontvangen over de stapsgewijze aanpak om uw energieverbruik te verlagen en uw wooncomfort te verhogen? Neem contact op met het Energieloket Flevoland via e-mail: energieloket@nmfflevoland.nl of telefoon: 0320-253505.

Energieneutraal in één verbouwing (geen energierekening meer)

De eigen woning in één keer energieneutraal, is een totaaloplossing en wil zeggen: geen energierekening meer en in één keer een comfortabele woning. De gemeente Lelystad zoekt pioniers die hun woning op deze manier willen aanpassen. Deze nieuwe manier van huizen verbouwen wordt gestimuleerd door het Rijk en is een gevolg van een afspraak tussen een grote groep landelijke partijen en heet Stroomversnelling. Doordat de partijen met elkaar samenwerken kunnen zij optimaal innoveren en garantie bieden. Gedurende de verbouwing is er één contactpersoon die de huiseigenaar begeleidt gedurende het gehele traject. De verbouwing is geheel op maat en gebeurt in overleg met de bewoner(s), net als de tijdsperiode waarin dit gebeurt. In principe kan een energieneutrale verbouwing in enkele weken gerealiseerd worden.

Combinatie

Met deze aanpak krijgt de woning ‘een extra jas’. Dat wil zeggen: nieuwe gevels en een nieuw dak. Zo wordt de woning zeer goed geïsoleerd. Ook krijgt de woning bijvoorbeeld zonnepanelen, zodat energie wordt opgewekt. Door de combinatie isoleren en energie opwekken, wordt de woning energieneutraal. Er wordt dus net zoveel energie opgewekt als verbruikt.

Meer weten over de totaaloplossing Energieneutraal?

Geïnteresseerden kunnen laten onderzoeken en voorrekenen of hun woning geschikt is om geheel energieneutraal te maken. Meer informatie is te vinden op www.lelystad.nl/nulopdemeter of stuur een mail naar nulopdemeter@lelystad.nl.