Label D-woning: ‘minder aardgas’

26 mei 2017

‘Wij willen ons huis minder afhankelijk maken van aardgas en zelfvoorzienend worden wat betreft elektriciteit,’ zegt Dick. Zijn woning is in 1967 gebouwd en heeft voorlopig het energielabel D. Het plan daadwerkelijk uitvoeren heeft dan ook nogal wat voeten in de aarde, maar de eerste stapjes worden langzaam gezet. ‘We zijn nu vooral alle mogelijkheden aan het bekijken. Ik ben bijvoorbeeld bij de bank geweest en ik weet dat er ook een mogelijkheid is voor een duurzaamheidslening. Ook heb ik een paar offertes opgevraagd voor isolatiemaatregelen.

Energie ambassadeur NMFF
Voor Dick begon zijn ambassadeurschap onbedoeld met een bezoek aan de duurzaamheidswinkel in Lelystad om meer informatie over zonnepanelen te krijgen. ‘Zo ben ik in de wedstrijd van de Natuur- en Milieufederatie Flevoland gerold. Ik kreeg tien weken lang elke week een opdracht en heb zelfs voor één van de opdrachten een HR-ketel gewonnen.’ Ook schreef Dick een ode aan glas, verdiepte hij zich in zijn ecologische voetafdruk en bracht hij onder woorden wat voor hem een ‘warm’ huis is.

Belangrijk
Duurzaamheid is een belangrijk thema voor Dick. ‘Je hoort er natuurlijk veel over in het nieuws. Zeker na het tekenen van het Klimaatakkoord in Parijs speelt het in de politiek. Het houdt me bezig en dat is ook belangrijk.’ Dick is geen onbekende met het thema, gezien zijn opleiding Milieukunde. ‘Wat ik nu zie wisten we dertig jaar geleden ook al,’ zegt hij. ‘De beweging om er wat aan te doen komt nu op gang. Co2-uitstoot is een belangrijke oorzaak van de klimaatverandering, maar er blijft bij mij toch altijd een kleine twijfel bestaan. Want weten we de oorzaak wel precies genoeg?’

Klik hier voor meer persoonlijke verhalen.