Lelystad wint gedeeld tweede prijs Stookjerijk-event: groenste prestatieafspraken van Nederland

26 oktober 2018

 

De gemeente Lelystad heeft de (gedeelde) tweede prijs gewonnen tijdens het landelijke Stookjerijk-event dat donderdagavond 25 oktober heeft plaatsgevonden. Lelystad behoort daarmee samen met Groningen en  Arnhem tot de gemeenten met de groenste prestatieafspraken van Nederland. Deze afspraken maakt de gemeente samen met de woningcorporaties en huurdersverenigingen. Vorig jaar ontving Lelystad de derde prijs tijdens het Stookjerijk-event.

 

Samen inzetten op energiebesparing
Jaarlijks maken gemeenten prestatieafspraken met woningcorporaties en hun huurdersorganisaties. Voor de Stookjerijk-Trofee zijn de prestatieafspraken op het gebied van energiebesparing van de 40 grootste gemeenten vergeleken op korte en lange termijn ambities, huurdersparticipatie, monitoring en overige duurzame maatregelen. In Lelystad worden de prestatieafspraken in goed overleg opgesteld tussen woningcorporatie Centrada, Huurdersorganisatie Vereniging Ons Belang (HVOB) en de gemeente Lelystad. Met de kleinere corporaties die woningen verhuren in Lelystad – Harmonisch Wonen en Woonzorg Nederland – en hun huurdersorganisaties worden meerjarige afspraken gemaakt.

Project Stookjerijk
S
tookjerijk is een initiatief van de Natuur en Milieufederaties, in samenwerking met de Woonbond. Het project is dit jaar in opdracht van het Platform Woningbouwcorporaties Nijmegen uitgevoerd en de Trofee is uitgereikt tijdens het symposium ‘Bewonersenergie – Op zoek naar je rol in de energietransitie’. Het project zorgt voor versnelling van energiebesparing in de sociale huursector en voor een betere samenwerking tussen gemeenten, corporaties en huurdersverenigingen.

De huursector in Nederland heeft als doel om haar woningen op gemiddeld energielabel B  te brengen, in 2035 aardgasvrij en in 2050 CO2 neutraal. Om daar te komen, moeten gezamenlijk nog veel stappen worden gezet.