De Natuur en Milieufederaties over de monitor Wind op Land

26 juni 2017

6000 MW aan schone windenergie in 2020: dat is de landelijke doelstelling die in het SER-Energieakkoord is afgesproken. Hiervoor heeft het Rijk afspraken gemaakt met de provincies. Iedere provincie heeft zijn eigen doelstelling. Deze doelen worden in de meeste provincies helaas niet gehaald. In Flevoland wel: daar staat nu al 85,7% van de ambitie aan windvermogen opgesteld en de resterende 14,3 % is in voorbereiding. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde monitor Wind op Land.

Draagvlak en Participatie
De Natuur en Milieufederaties voeren samen met Natuur & Milieu studies uit naar wind-op-land projecten om er achter te komen wat wél en wat niet werkt. De eerste lessen kunnen we daarbij al trekken: “De ervaring leert dat wanneer de omgeving op tijd wordt betrokken bij locatiekeuze en planvorming, de kans van slagen van het project sterk toeneemt”, zo meldt Annie van de Pas, netwerkdirecteur van De Natuur en Milieufederaties.

Financiële baten
Door omwonenden en natuur- en landschapsorganisaties te betrekken, kun je verschillende opgaven en belangen in een gebied aan elkaar verknopen. Zo kun je de financiële baten van windenergie terug laten vloeien naar de bewoners en naar zaken die door de lokale gemeenschap als belangrijk worden gezien, zoals natuur en landschapsprojecten. Ook kunnen andere opgaven uit de windprojecten gerealiseerd worden, zoals bijvoorbeeld het aanleggen van een glasvezelnetwerk, een educatieproject of lokale energiebesparingsmaatregelen.
In Zuidelijk en Oostelijk Flevoland is in het provinciale beleid geregeld dat 2,5% van de nieuwe windparken beschikbaar moet zijn voor bewoners en bedrijven van de woonkernen. Bewoners van het buitengebied moeten sowieso worden betrokken bij de nieuwe windparken. Wat de Natuur en Milieufederatie Flevoland betreft is 2,5 % een minimum: heel veel bewoners in de woonkernen willen graag investeren in een stukje windmolen en zo hun eigen energievoorziening een beetje groener maken.

Zorgvuldig
Dat ons landschap zal veranderen is een gegeven: de omslag naar een duurzame energievoorziening zal steeds zichtbaarder worden. In Flevoland zal de komende jaren het aantal opgestelde windmolens juist afnemen. De huidige molens worden vervangen door een kleiner aantal grotere molens.
Met alleen participatie en draagvlak zijn we er dan ook nog niet. Van de Pas: “Het blijft nodig dat overheden (provincies en gemeenten) ambitie tonen, heldere doelen stellen en de voortgang daarvan scherp monitoren en bijsturen waar nodig.” 

Bekijk ook:

  • De reactie van Natuur & Milieu en NWEA op monitor Wind op Land
  • De website info die De Natuur en Milieufederaties samen met Natuur & Milieu ontwikkeld heeft met informatie en voorbeelden voor en door de mensen die betrokken zijn bij wind-op-land projecten