Natuur en Milieufederaties ondertekenen Green Deal Groene Daken

10 mei 2019

Tijdens de partnerbijeenkomst ‘Oogsten en zaaien’ hebben de Natuur en Milieufederaties de Green Deal Groene Daken ondertekend. Met groenere daken kunnen mensen een fantastische bijdrage leveren aan de energietransitie, klimaatadaptatie, biodiversiteit en een gezondere leefomgeving. Maar een groen dak is niet alleen goed voor de wereld. Het biedt ook voordelen voor de eigenaar: een sedumdak, bijvoorbeeld, verlengt de levensduur van het dak enorm. Het vervangen van een dak is niet goedkoop, dus dat is een welkom cadeautje. Ook de isolatiewaarde is enorm en houdt een groen dak ook het geluid beter buiten: het leefklimaat in de woning zal dus behoorlijk verbeteren.

“In Flevoland is er erg veel dakpotentieel alleen is er nog weinig relatief weinig kennis en kunde op dit gebied,” aldus Vera Dam, directeur van de Natuur en Milieufederatie Flevoland. “Wij lichten mensen sowieso voor over de mogelijkheden. In onze duurzaamheidswinkel in Lelystad staan ook al wat voorbeelden. Maar we zouden hier graag meer lokale en regionale ondernemers bij betrekken.”

Meer groene daken
Komen er meer groene daken? Dat is wel de verwachting. Als nieuwe partners gaan de Natuur en Milieufederaties meebouwen aan de overgang naar een nieuw landelijk platform, dat dit jaar van start gaat als Nationaal Daken Plan. Binnen de Green Deal Groene Daken werken bedrijven, gemeenten, waterschappen, provincies, de rijksoverheid, NGO’s en kennisinstellingen samen om de duurzame voordelen van multifunctionele daken beter te benutten. De partners ontwikkelen succesvolle routes voor opschaling, zoals belastingvoordelen, betere gebouwlabels en innovatie van vraag en aanbod.

Meer weten over uw dak? Kom langs op een van de inloopspreekuren van het Energieloket Flevoland of check de online tool “verbeter uw inzicht”. In de bewonersverhalen laat het loket Flevolanders aan het woord die al duurzame, energiebesparende maatregelen hebben getroffen. Ook biedt het loket en overzicht van Flevolandse energiecoöperaties waaraan u kan meedoen. Wilt u op de hoogte blijven over energienieuws en andere zaken? Meld u zich dan aan op de nieuwsbrief van de Natuur en Milieufederatie Flevoland.