Op zoek naar de Alpenwatersalamander

Op zoek naar de Alpenwatersalamander

Op zoek naar de Alpenwatersalamander

 

Op zoek naar de Alpenwatersalamander.

Door corona zitten we allemaal meer thuis waardoor we ook allen meer genieten van de natuur in de tuin. De koolmees op de vetbol, de egel in de bladhoop en het spontaan opkomen van een paardenbloem in het bloemenperk zijn de zaken die we overdag vaker zien. Landschapsbeheer wil iedereen oproepen om ook eens ’s avonds in zijn tuin te kijken en zeker als er een vijver aanwezig is. Landschapsbeheer Flevoland is namelijk benieuwd hoe algemeen de alpenwatersalamander ondertussen is en veel soorten worden jaarlijks geteld door onze lidorganisatie.

De alpenwatersalamander is, ondanks dat de naam anders doet vermoeden, een echte Nederlandse soort. De soort komt echter vooral op de hogere zandgronden voor, zodat Flevoland niet het meest logische gebied is voor de soort. Maar met de verhuizing van mensen naar Flevoland zijn er ook salamanders van buiten Flevoland binnen gekomen. Veel mensen willen graag salamanders in hun vijver en hebben vaak van het oude land dieren in hun vijver gezet. Zo is de alpenwatersalamander in veel gevallen in de dorpen en steden terechtgekomen.

In maart worden de alpenwatersalamanders weer actief en zoeken ze de vijvers op. En vooral ’s nachts zijn de dieren dan makkelijk te vinden. Gewapend met een zaklantaarn kun je de grote salamanders makkelijk vinden. Naast hun grootte is de blauwgrijze marmering van de rug opvallend (de veel meer voorkomende kleine watersalamander is (donker)bruin gekleurd). Zou je de buik van de alpenwatersalamander kunnen zien dan is deze egaal oranje (kleine watersalamander heeft bruine stippen of vlekjes).

Voor zover Landschapsbeheer Flevoland weet zijn er alpenwatersalamander is Almere (Waterwijk), Lelystad (Archipel, Karveel, Landstrekenwijk), Swifterbant (Bloemenwijk). Landschapsbeheer is dus erg benieuwd of er ook andere plekken zijn in Flevoland waar de soort voorkomt. Zie je een alpenwatersalamander dan kun je die (liefst met foto) doorgeven via www.waarneming.nl. Vind je dat lastig dan is een mailtje naar flevoland@landschapsbeheer.net ook welkom.