Regelingen energiebesparing op een rij

20 augustus 2013

De meeste Flevolandse gemeenten bieden hun inwoners verschillende financiële mogelijkheden om zelf aan de slag te gaan met energiebesparing en de opwekking van duurzame energie. Het Servicepunt Energie Lokaal Flevoland zet de verschillende mogelijkheden op een rij:

– Inwoners van de gemeenten Dronten, Lelystad, Noordoostpolder en Zeewolde kunnen profiteren van een zogenaamde duurzaamheidslening. De duurzaamheidslening is bedoeld voor de financiering van energiebesparende maatregelen en duurzame energie in de eigen woning tegen een zeer gunstige rente. In de gemeente Lelystad komen ook VvE’s in aanmerking. Kijk voor meer informatie en de voorwaarden op de gemeentelijke websites.

– Bewoners en bedrijven in Almere-Poort kunnen tot 30% van de aanschafkosten van zonnepanelen ontvangen vanuit het Energiefonds Poort. Voor particulieren is maximaal 5.000 euro beschikbaar, voor bedrijven maximaal 15.000 euro. Kijk voor meer informatie en de voorwaarden op poort.almere.nl/zonnepanelen

– Vanaf 1 januari 2014 stelt de gemeente Urk  een subsidiebedrag van max. € 1.000,- beschikbaar voor een zonneboiler en/of zonnepanelen. Deze subsidie is beschikbaar voor nieuwbouwwoningen (Zeewijk fase 4/Oranjewijk) en bestaande woningen.
Lees hier meer.

– In Lelystad kan een klimaatcoach bewoners helpen om energiebewust te leven en geld te besparen. De klimaatcoach kan ook bij u aan huis komen. Meer informatie hierover vindt u op www.lelystad.nl/nl/duurzaamheid/Klimaatcoaches

– Bewoners van de gemeenten Urk en Noordoostpolder kunnen binnenkort met behulp van de Zonatlas direct zien of hun woning geschikt is voor zonnepanelen. Naar verwachting wordt de Zonatlas in september gelanceerd.

Robert Atkins van het Servicepunt: “De landelijke subsidiepot voor zonnepanelen is nu leeg, maar ook zonder die bijdrage zijn zonnepanelen meestal na 8 jaar terugverdiend. Bovendien bieden veel gemeenten gunstige leningen aan waarbij de kosten van de lening maandelijks even hoog zijn als de winst door zelf opgewekte stroom. Je bent daardoor maandelijks niet meer geld kwijt, maar ziet wel je elektriciteitsmeter terugdraaien.”

Wilt u meer informatie over energiebesparing, (aanschaf van) zonnepanelen of hulp bij het oprichten van een energie-initiatief? Neem dan contact op met het Servicepunt Energie Lokaal Flevoland via self@nmfflevoland.nl of kijk op www.nmfflevoland.nl/self