Samen springen voor schoon water

6 juli 2013

Afgelopen weekend werd op twee plekken in Flevoland enthousiast in het water gesprongen. 70 ouders en kinderen deden mee aan de Big Jump om aandacht te vragen voor schoon water. Ook hielpen ze zelf mee water schoon te maken door te gaan ‘Plastic Soep’ roeien. Vera Dam, directeur Natuur- en Milieufederatie Flevoland (NMFF), “Over 9 jaar is op deze plek de Floriade. Een goede waterkwaliteit is belangrijk voor planten, dieren en mensen, en dus voor growing green cities. We zijn blij dat zoveel mensen vandaag meesprongen”. De Big Jump werd georganiseerd door NMFF.

Op zaterdag werd de Big Jump in het kanaal Urkervaart op Urk gehouden en op zondag werd gesprongen in het Weerwater in Almere. In Almere deden kinderen voorafgaand aan de sprong spannende waterproefjes die het belang van schoon oppervlaktewater benadrukten. Kinderen van de Flevokijkers gingen met een sloep en kano’s het Weerwater op om plastic uit het water te halen.
Niet alleen in Almere en Urk haalden mensen een nat pak, ook op tien plekken in Nederland en op honderden locaties in Europa sprongen tienduizenden mensen op hetzelfde moment in het water. De Big Jump is een jaarlijks terugkerend internationaal evenement om het belang van schoon oppervlaktewater in de eigen omgeving te benadrukken.

Schoon water is van levensbelang voor mensen, plant en dieren. Ook in Flevoland wordt hard gewerkt aan de kwaliteit van het oppervlaktewater, zoals door het Waterschap Zuiderzeeland en de Provincie Flevoland. Maar ook door de zogenaamde ‘gebiedspartners’, waaronder NMFF.
NMFF werd bij de organisatie van de Big Jump ondersteund door het Waterschap Zuiderzeeland, Stichting Sloeproeien Almere, Vogel- en Natuurwacht Zuid-Flevoland, Stichting Buurtwerk en DuurzaamAlmere.nl.

Big Jump  Big Jump Flevoland

Om het belang van schoon water onder de aandacht te brengen organiseerde ook onze lidorganisatie de Stichting Het Blauwe Hart op zondag 14 juli een Big Jump vanaf forteiland Pampus. Kijk hier voor meer informatie: www.hetblauwehart.org