Solar Freezer

10 juli 2018

Is het mogelijk om een woning te renoveren naar ‘Nul-op-de-Meter’  woning met de toepassing van de Solar Freezer? De Solar Freezer is een grote bufferzak van 4 bij 6 meter waar 12 m3 water in wordt bewaard. In combinatie met PVT-panelen op het dak wordt elektriciteit en warmte opgewekt. Deze warmte kan vervolgens worden opgeslagen in de bufferzak. De woning wordt verwarmd door een water-water warmtepomp. Zo’n warmtepomp wordt gewoonlijk gevoed door relatief warm water uit de bodem, maar in het geval van de Solar Freezer onttrekt de warmtepomp energie uit de bufferzak in de kruipruimte. Hiermee heeft men niet de nadelen van een luchtwarmtepomp (geluid, buitenunit) of een bodemwarmtepomp (hoge kosten boringen), maar wel de voordelen (geluidsarm en hoge efficiëntie).

Er is al een proef met een woning gedaan in Enschede. De woning met de Solar Freezer heeft de zeer koude dagen in februari glansrijk doorstaan waarbij, in tegenstelling tot sommige luchtwarmtepompen, de woning mooi op temperatuur bleef. De NMFF zet zich om een pilot project met de Solar Freezer te realiseren, waarbij met name de boringsvrije gebieden in Zuidelijk Flevoland kansrijk lijken.

Voor meer informatie over de Solar Freezer of andere duurzame vormen van woningverwarming, neem contact op met het Energieloket Flevoland of kom langs bij een van onze spreekuren!