Tussenwoning – label C

19 december 2017

Woonplaats: Lelystad
Bouwjaar: 1975
Soort woning: tussenwoning
Voorlopig energielabel: C
Energiescan: Ja
Samenvatting energiescan

 

 

 

Meneer Leenman aan het woord:

Waarom heeft u interesse in de energiescan?
Wij willen graag weten waar we verbeteringen kunnen toepassen wat betreft isolatie en kosten/besparingen van deze maatregelen.

Welke energiebesparende maatregelen heeft u tot nu toe genomen in huis?
We hebben al veel gedaan. Alle kozijn zijn vernieuwd voor kunststof, HR-glas overal en HR-++ in zolderraam, HR-ketel, energiezuinig ventilator voor frisse lucht in de woning die handmatig aan- enuitgeschakeld kan worden. Ook hebben we een elektrische keuken boiler geplaatst. We beschikken over 24 m2 PV-panelen daarmee zijn we waarschijnlijk elektrisch energie neutraal en wellicht ook energie leverend. We hebben voor extra comfort ook een houtkachel met een hoog rendement. De eerste dus oudste PV-panelen zijn al 12 jaar oud. Deze PV-panelen die we 12 jaar geleden konden aanschaffen met subsidie hebben ons uiteindelijk niets gekost,en leveren nog steeds energie op. Deze panelen zullen op den duur vervangen gaan worden door HR zonnepanelen. Verder hebben we onlangs een uitbreiding gedaan van 7.5 m2 nieuwe panelen.

Waar zou u mee aan de slag willen?
We zijn al geruime tijd bezig met verbeteringen en isolatie, en zijn bijna elektrisch energie neutraal. Vloerisolatie zal waarschijnlijk de volgende stap zijn die we gaan nemen, en wellicht in de toekomst na-isolatie van de gevels.

Wat heeft u daarbij nodig?
Inzicht in verbetering m.b.t. besparing en kosten, en de daarvoor beschikbare materialen.

Wat verwacht u van uw medebewoners in deze wijk?
Het kan voor medebewoners van de wijk interessant zijn om via een berekening te laten zien hoe je woning (elektrisch)energie neutraal kan worden en welke subsidiemogelijkheden er zijn. Ook interessant zijn collectieve inkoopacties van bijvoorbeeld PV-panelen

Hoe ziet uw woning er over 30 jaar uit?
Over 30 jaar is de woning waarschijnlijk gerenoveerd met een nieuw dak, na-isolatie van dak en gevels en vloer, kozijnen vernieuwd en voorzien van HR +++ glas, geen gas meer voor verwarming en het dak voorzien van HR zonnepanelen. Misschien wel aardwarmte?