Twee Nederlandse groene start-ups maken kans in Postcode Lottery Green Challenge

17 augustus 2016

Op 20 juli 2016 zijn de 25 genomineerden bekendgemaakt die kans maken op een finaleplaats in de Postcode Lottery Green Challenge 2016. Inmiddels zijn de 5 finalisten bekend. De start-ups PHYSEE en Ioniqa Technologies zijn de Nederlandse finalisten. De andere drie finalisten komen uit Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Israël.

De Nederlandse duurzame start-ups PHYSEE uit Delft en Ioniqa Technologies uit Eindhoven staan in de finale van de tiende editie van de Postcode Lottery Green Challenge en maken kans €500.000 te winnen om hun ondernemersplan te realiseren.

PHYSEE produceert volledig transparant energieopwekkend glas, de PowerWindow. Via een inventief raamkozijn wordt het zonlicht dat normaal op het raam reflecteert omgezet in elektriciteit. Het systeem kan gerenoveerde bedrijfspanden in 50% van de energiebehoefte voorzien en nieuwe bedrijfspanden tot 100%.

Ioniqa heeft een methode ontwikkeld om gemengd PET-afval – o.a. plastic flessen, verpakkingen, kleding, tapijten – te upcyclen tot hoogwaardige grondstof die in kwaliteit en kosten concurreert met de primaire grondstof olie.

De vijf finalisten mogen op 14 september naar de finale in de Gashouder in Amsterdam. Hier pitchen zij hun ondernemingsplan aan een internationale jury, pers en publiek. Koningin Máxima is aanwezig bij de finale. Klik hier voor meer informatie.