Wethouder Siepel ontvangt eerste energiemonitor

27 september 2019

“Ontdek je lek. Wij doen mee! Jij ook?”

Het Energieloket Flevoland en Oost Flevoland Woondiensten (OFW) zijn vandaag van start gegaan met de bewustwordingscampagne ‘Ontdek je lek’. Naast huurders en woningeigenaren, worden ook VIP’s uitgedaagd het energielek in hun woning op te sporen en deze ervaring te delen. Wethouder Roelof Siepel ontving als VIP de eerste energiemonitor, dat real time het energiegebruik meet. “De gemeente Dronten wil zich graag verbinden aan deze campagne. Samen voor een duurzame toekomst!”

Het Energieloket Flevoland (onderdeel van Natuur en Milieu Federatie Flevoland (NMFF)) en OFW zijn een samenwerking aangegaan in deze campagne. Beide partijen willen mensen bewust maken van hun eigen energieverbruik, want naast isolatiemaatregelen in huis kunnen zij zelf ook veel doen aan energiebesparing. Vera Dam, directeur NMFF: “Het is belangrijk dat we elkaar inspireren en wat we ontdekken met elkaar delen. De energiemonitor heeft een mooi uitleesscherm dat precies vertelt hoe de wereld in jouw huis in elkaar zit en waar je energie en dus geld weglekt. Na 2 weken gaat een ander weer met de monitor op pad.”

“De volgende stap is duurzaamheid in huis”
Wethouder Siepel: “De volgende stap is duurzaamheid in huis. De gemeente Dronten heeft veel ambities op het gebied van duurzame energie, zoals zonneparken en windmolens. Aan de andere kant, wat je niet nodig hebt, hoef je ook niet te verbruiken.” Truus Sweringa, directeur bestuurder OFW: “Het begint bij jezelf, bij de kleine dingen. De energiemonitor is hierbij een handig hulpmiddel, want als je tegen iemand zegt: Doe eens duurzaam, dan is dat heel lastig. Je wilt wel, maar je weet niet hoe, waar zit jouw lek? De energiemonitor geeft inzicht.” Het uitlenen van de energiedisplays is een cadeau van OFW ter ere van haar 50-jarig jubileum. “Het is een cadeau voor onze huurders wat voor hen een blijvende besparing kan opleveren.”, aldus Sweringa. Energiecoach Anneke de Vries vertelde uit eigen ervaring hoeveel ze al had bespaard. Van de opbrengst ging ze dan gezellig even een kopje koffie drinken in Dronten.

Over de campagne
Via de bewustwordingscampagne “Ontdek je lek” worden huurders van OFW én andere geïnteresseerde Drontenaren twee weken uitgedaagd de meest voorkomende energieslurpers in het huishouden op te sporen. Hierin geeft de energiemonitor ze inzicht, op te halen bij het Energieloket Dronten (De Reling 5). Het energiedisplay wordt aangesloten op de slimme meter en geeft real time inzicht in het energieverbruik. De opdrachtkaart die erbij zit, helpt mensen wat ze kunnen onderzoeken. Ook medewerkers van de gemeente, NMFF en OFW worden uitgedaagd om aan de slag te gaan met energiedisplay.

Energiecoach bij mensen thuis

Voor huurders die niet naar het Energieloket kunnen komen, is er energiecoach Anneke de Vries. Zij komt bij huurders thuis om een energiedisplay te overhandigen en ze te voorzien van advies. “Ik geef graag advies aan andere mensen. Het is niet alleen beter voor het milieu, het scheelt ook gewoon in de kosten!”, aldus Anneke. Daarnaast zijn Anneke en Kars Orsel, projectleider OFW, vanaf zaterdag 28 september om de twee weken aanwezig in het Energieloket Dronten. Huurders kunnen er dan ook terecht voor vragen over het plaatsen van zonnepanelen en een aansluiting voor elektrisch koken.

Fotovermelding: Leo van Bemmel fotografie