Luchtmeetnet Fijnstof

Luchtmeetnet Fijnstof

Om inzicht te krijgen in de fijnstofconcentraties in Flevoland is een luchtmeetnet fijnstof opgericht door de NMFF en de Provincie. Dit begon met pilotproject van twintig meters, maar dit gaat in samenwerking met het RIVM, de GGD, TNO, Ohnics en de gemeenten van Flevoland groeien tot meer dan 200 meters.

NMFF zet met samenwerkingspartners en de Flevolandse gemeenten een luchtkwaliteitsmeetnet op. Dit luchtkwaliteitsmeetnet gaat drie jaar lang de concentratie van fijnstof in de lucht op adresniveau meten. De gemiddelde luchtkwaliteit in Flevoland voldoet aan de wettelijke regels voor de luchtkwaliteit, maar is behoefte aan inzicht in wat dit op wijk- en adresniveau betekent. Daarom gaan ongeveer 200 Flevolandse inwoners actief aan de slag om fijnstof in de lucht in hun achtertuin te meten. Daarbij zullen inwoners inzicht krijgen over wat voor invloed hun gedrag kan hebben op de luchtkwaliteit en welke gezondheidseffecten er kleven aan luchtverontreiniging. De meetinstrumenten leveren data aan voor de luchtkwaliteitsmodellen van TNO en RIVM en over welke bronnen de concentraties in Flevoland beïnvloeden.

Bij een succesvolle afsluiting hopen wij dat het project verder uitgebreid kan worden om naast fijnstof ook nog andere luchtvervuilers zoals stikstof te meten.

Wil je meer informatie over het Luchtmeetnet Flevoland? Stuur een mail naar Daan Haveman (d.haveman@nmfflevoland.nl).

Citizen Science

Het Luchtmeetnet Flevoland zal één van de grootste citizen science projecten van Nederland worden. Citizen Science projecten zijn projecten waarbij burgers helpen om hun leefomgeving te monitoren. Dit kan ook bij de luchkwaliteit. De luchtkwaliteit wordt nu al gemeten door officiële meetstations van organisaties zoals het RIVM en de GGD. Deze meetstations leveren zeer nauwkeurige gegevens, maar zijn beperkt tot specifieke locaties. De luchtkwaliteit kan echter variëren afhankelijk van de plaats. Daarom vult het Luchtmeetnet Flevoland deze officiële metingen aan met burgergedreven metingen. Inwoners kunnen zo helpen de fijnstofconcentraties in hun buurt gedetailleerd meten.

Binnenkort volgt hier meer informatie over hoe jij kan deelnemen aan het luchtmeetnet Flevoland. Houd hiervoor deze webpagina in de gaten!

Handige links

Wil weten over fijnstof en je meter? Hieronder staan enkele handige links.

  • Hoe haal ik alles uit mijn meter? Mail Thijs voor de presentatie!
  • Inhoudelijke presentatie fijnstof tijdens de workshop. Mail Thijs voor de presentatie!
  • Grafana dataportaal. – Als je een meter van ons hebt dan kun je in real-time de fijnstofconcentraties uitlezen via het grafana dataportaal.
  • Samen meten dataportaal. – Het RIVM heeft een kaart waar alle fijnstofmeters in Nederland opstaan. Op de site kun je ook fijnstofconcentraties in de buurt bekijken, concentraties over verschillende dagen heen zien en meters met elkaar vergelijken.
  • Samen analyseren dataportaal. – Op deze site van het RIVM kan je de data van het de fijnstofmeters in Nederland of Flevoland analyseren. Handig als je een beter beeld van fijnstof wil krijgen in je buurt. Lees eerst de handleiding!
  • Schone Lucht Akkoord. – Dit meetnetwerk is onderdeel van het Schone Lucht Akkoord. Een samenwerking tussen 12 provincies en 95 gemeenten om de luchtkwaliteit te verbeten. Het expliciete doel is om 2030 50% gezondheidswinst te realiseren ten opzichte van 2016 (door het verbeteren van de luchtkwaliteit). Op de site lees je meer over het akkoord en de maatregelen die worden genomen.
  • Luchtmeetnet. – Op deze site kan je de grote meetstations van het RIVM zien en hoe de gemeten luchtkwaliteit is bij deze grote meetstations.
  • Stookalert– Het RIVM geeft op dagen dat er kans is op slechte luchtkwaliteit een alert voor bepaalde gebieden. Het is dan beter om niet te stoken.

Meer informatie

Hieronder kunt u meer achtergrond rapporten lezen over fijnstof en de risico’s van fijnstof.