Inwoners Meetnetwerk Fijnstof

Inwoners Meetnetwerk Fijnstof

Fijnstof. Je zal er misschien weleens over gehoord hebben of misschien heb je er zelf weleens mee te maken gehad. Denk aan de smogsteden in India en China, maar ook aan de geur van barbecue of een houtvuur. Het zijn kleine deeltjes in de lucht die ontstaan door menselijk handelen en uit de natuur voortkomen. In te hoge concentraties kunnen deze deeltjes schadelijk zijn voor je gezondheid.

Om inzicht te krijgen in de fijnstof concentraties in de regio hebben de Provincie Flevoland en de Natuur en Milieufederatie een burgermeetnetwerk fijnstof opgericht. Samen met enthousiaste Flevolanders meten wij de luchtkwaliteit in onze provincie. De meetresultaten gaan naar het RIVM en worden gebruikt om een beter beeld te krijgen van de Nederlandse luchtkwaliteit. Ook worden ze gebruikt om beleid en doelen te ondersteunen.

Lijkt het je leuk om me te doen. Periodiek geven we een cursus waarbij we fijnstofmeters installeren en mensen een snelcursus fijnstof geven. Wil je ook meedoen? Bekijk hier wanneer de volgende cursus is en schrijf je in!

Heb je meegedaan met een cursus, maar ondervindt je problemen met je meter of wil je meer informatie over het project? Neem dan contact op met de projectleider Thijs Maartens (t.maartens@nmfflevoland.nl)

Handige links

Wil weten over fijnstof en je meter? Hieronder staan enkele handige links.

  • Hoe haal ik alles uit mijn meter? Mail Thijs voor de presentatie!
  • Inhoudelijke presentatie fijnstof tijdens de workshop. Mail Thijs voor de presentatie!
  • Grafana dataportaal. – Als je een meter van ons hebt dan kun je in real-time de fijnstofconcentraties uitlezen via het grafana dataportaal.
  • Samen meten dataportaal. – Het RIVM heeft een kaart waar alle fijnstofmeters in Nederland opstaan. Op de site kun je ook fijnstofconcentraties in de buurt bekijken, concentraties over verschillende dagen heen zien en meters met elkaar vergelijken.
  • Samen analyseren dataportaal. – Op deze site van het RIVM kan je de data van het de fijnstofmeters in Nederland of Flevoland analyseren. Handig als je een beter beeld van fijnstof wil krijgen in je buurt. Lees eerst de handleiding!
  • Schone Lucht Akkoord. – Dit meetnetwerk is onderdeel van het Schone Lucht Akkoord. Een samenwerking tussen 12 provincies en 95 gemeenten om de luchtkwaliteit te verbeten. Het expliciete doel is om 2030 50% gezondheidswinst te realiseren ten opzichte van 2016 (door het verbeteren van de luchtkwaliteit). Op de site lees je meer over het akkoord en de maatregelen die worden genomen.
  • Luchtmeetnet. – Op deze site kan je de grote meetstations van het RIVM zien en hoe de gemeten luchtkwaliteit is bij deze grote meetstations.
  • Stookalert– Het RIVM geeft op dagen dat er kans is op slechte luchtkwaliteit een alert voor bepaalde gebieden. Het is dan beter om niet te stoken.

Meer informatie

Hieronder kunt u meer achtergrond rapporten lezen over fijnstof en de risico’s van fijnstof.