Training Energieboswachter Zeewolde

Op weg naar een natuurinclusieve energietransitie, foto: BMF, Sandor Löwik

Training Energieboswachter Zeewolde

Vind je de energietransitie belangrijk? Wil je meer leren over de combinatie van zon- en windparken én natuur en biodiversiteit? Meld je dan nu aan voor de verdiepende Training Energieboswachter!

In zes bijeenkomsten word je opgeleid tot burgerexpert voor natuurinclusieve zon- en windparken. Onder leiding van deskundigen en gastsprekers krijg je de tools en informatie die nodig zijn om zon- en windparken te beoordelen of er ruimte is om biodiversiteit te versterken. Zo draag je zelf bij aan een natuurinclusieve energietransitie.

 

Deze training is mede mogelijk door een bijdrage van Windpark Zeewolde.

 

Let op, voor deze training kunnen alleen inwoners van Zeewolde zich aanmelden!

Aanmelden

Resultaat: Wat levert de training op?

  • Je bent in staat om de natuurinclusieve energietransitie op de kaart te zetten in Zeewolde.
  • Je kan kennis delen over hoe natuurwaarden op bestaande wind- en zonneparken te verrijken.
  • Bij toekomstige plannen voor energieopwek kun je meepraten met de gemeente en projectontwikkelaars om natuurwaarden en biodiversiteit vóóraf mee te nemen.
  • Je zet je in voor een actueel en maatschappelijk relevant vraagstuk.

 

Programma

De training omvat in totaal 6 avonden en bestaat uit 2 verdiepende kennissessies en een praktijkopdracht die je samen met andere deelnemers uitwerkt. De verschillende sessies zullen plaatsvinden van 19.30 – 20.30/21.00

  1. Startbijeenkomst 

Tijdens deze avond krijg je uitleg over de opzet van de training en de praktijkopdracht.

2. Kennissessie 1: ZON

Deze sessie richt zich op de ecologische risico’s en kansen bij zonprojecten. 

3. Kennissessie 2: WIND

Deze sessie richt zich op de ecologische risico’s en kansen bij windprojecten.

4. Intervisiebijeenkomst 1

Deelnemers hebben een wind- of zonnepark gekozen. We bespreken de verschillende voorbereidingen, geven feedback om voorbereiding nog beter te maken.

5. Intervisiebijeenkomst 2

Inmiddels zijn deelnemers in gesprek geweest met de verschillende (grond)eigenaren. We bespreken wat hier uit is gekomen en formuleren hoe nu verder.

Slotbijeenkomst

Tijdens deze laatste avond delen de groepjes de resultaten van hun praktijkopdracht met elkaar. We sluiten de training feestelijk af met de uitreiking van een ‘certificaat van deelname’.

Van deelnemers verwachten we dat ze alle 6 avonden bijwonen en een praktijkopdracht uitvoeren. De totale tijdsinvestering bedraagt ± 40 uur, waarvan ± 20 uur voor zelfstudie/praktijkopdracht.

Aanmelden

Wil je meer weten?

Mocht je interesse hebben, of je hebt nog vragen, neem dan contact met ons op via info@nmfflevoland.nl of bel naar 0320  25 35 05