Voorlopig streep door overslaghaven Blocq van Kuffeler 

Voorlopig streep door overslaghaven Blocq van Kuffeler 

 

 

 

Voorlopig streep door overslaghaven Blocq van Kuffeler 

Het waterschap Zuiderzeeland heeft voorlopig een streep gezet door de plannen voor een betonoverslaghaven aan de Silokade bij de Blocq van Kuffeler. Het waterschap heeft de grond in eigendom en beschouwt het als strategisch gebied voor de toekomstige duurzame energie- en klimaatopgave. Cirwinn kan daarom geen gebruik maken van de grond en dus geen omgevingsvergunning aanvragen. 

Recyclebedrijf Cirwinn wil de overslaghaven aanleggen om betonpuin via schepen aan te voeren zodat er minder over de weg vervoerd zou hoeven worden. De plannen werden donderdag 11 februari nogmaals besproken in de gemeenteraad van Almere, er waren twee moties ingediend tegen de plannen maar al snel werd duidelijk dat die niet besproken hoefden te worden. Eerder was er een besluit genomen dat de plannen geen MER nodig zouden hebben.  

Sinds 2017 heeft het waterschap een beperking op de uitgifte in medegebruik van gronden rondom de Blocq van Kuffeler. Op verzoek van Cirwinn was deze beperking heroverwogen, maar het college van Dijkgraaf en Heemraden heeft besloten om de beperking te verlengen tot de energiestrategie en de klimaatagenda van het waterschap af zijn.  

Cirwinn heeft aangegeven dat er andere opties zijn voor de overslaghaven, maar geeft niet aan welke dat zijn.