”De Almeerse Wolunie is er om bestemming te geven aan de vachten van de schaapskudde uit het Vroege Vogelbos en om de ambachtelijke wolverwerking weer te promoten.”

''De Almeerse Wolunie is er om bestemming te geven aan de vachten van de schaapskudde uit het Vroege Vogelbos en om de ambachtelijke wolverwerking weer te promoten.''

Sinds 2017 is de Almeerse Wolunie, opgericht door Stad & Natuur Almere, lidorganisatie van de Natuur en Milieufederatie Flevoland (NMFF). Zij verwerken de wol van de schaapskuddes van Stad & Natuur en zijn een vereniging die het al oude ambacht van wol verwerking beoefent én uitdraagt als cultureel erfgoed. ‘’In dat kader is het lidmaatschap van de Natuur en Milieu Federatie Flevoland vanzelfsprekend” vertelt Anne Bliek, woordvoerder van de Almeerse Wolunie.  ”Bovendien besteedt de NMFF aandacht aan onze grote projecten en voor de Almeerse Wolunie is het platform bieden in de vorm van dit interview mooie aandacht!”, vult ze aan.

Wat is jullie missie in het kader van verduurzaming?
Anne: ”Onze missie is het duurzaam verwerken van de wol met de hand en machines met menskracht. Daarnaast kleuren wij de wol met natuurlijke verfstoffen die wij maken van planten. Deze planten worden met behulp van een werkgroep op de verfplantenakker verkregen. Op deze akker, gelegen in het Beatrixpark in Almere, bewerken wij gezamenlijk de akker en oogsten we de planten, zodat de wol kan worden gekleurd.’’

Hoe ondersteunt de NMFF hierin?
Anne: ”Wij hebben eerder in de nieuwsbrief een plaatsje gekregen. Daarnaast hebben wij van het financieringsfonds van de NMFF: Fonds Verbraaken, een tafelkaardmachine kunnen aanschaffen. Ook is de bronwaterpomp op de verfplantenakker met een bijdrage uit het fonds buitengewoon welkom.”

 

”Bovendien besteedt de NMFF aandacht aan onze grote projecten en voor de Almeerse Wolunie is het platform bieden in de vorm van dit interview mooie aandacht!”

Een kijkje in de toekomst: over 5 jaar, waar staan jullie als organisatie?
”De vereniging geniet belangstelling binnen en buiten Almere en groeit gestaag. Wij voeren regelmatig projecten uit met Almeerders en belangstellenden uit het hele land, die zichtbaar zijn in de stad Almere zoals de “de Blauwe Maandag” in het Beatrixpark. Over 5 jaar verwachten wij meer bekendheid”, vertelt Anne enthousiast.

Hoe draagt de NMFF bij aan deze ontwikkeling?
Anne: ” We zijn een project op de Floriade aan het voorbereiden waar de NMFF haar steun aan heeft gegeven als meewerkende organisatie! Binnenkort wordt er besloten of het project ook daadwerkelijk kan worden gerealiseerd. Als dat doorgaat, zal onze bekendheid flink groter worden”

”Samen voor een mooi en duurzaam Flevoland”. Kun je toelichten hoe de Almeerse Wolunie dit uitdraagt?
”In samenwerking met Stad en Natuur dragen we bij aan het bewustzijn van onze inwoners, dat er methoden zijn om op een duurzame manier wol te gebruiken en te verwerken,” aldus Anne Bliek.

 

Wil je meer weten over de Almeerse Wolunie en haar activiteiten?