Bewonersverhaal: Lelystedeling duurzaam voorbereid op de toekomst

Lelystedeling duurzaam voorbereid op de toekomst

Lelystedeling duurzaam voorbereid op de toekomst

Bewonersverhaal: Lelystedeling duurzaam voorbereid op de toekomst

Woonplaats: Lelystad, Archipel
Bouwjaar: 1979
Voorlopig energielabel: B
Soort woning: Tussenwoning
Energiescan: Nee

Toegepaste maatregelen:  
– Zonnepanelen
– Vloer isolatie
– HR++ glas
– Infraroodpaneel  

Welke maatregelen heeft u uitgevoerd? 

Meneer Poortinga uit gemeente Lelystad over zijn woning Ik heb zo’n zes jaar geleden 10 zonnepanelen geplaatst van 250 Watt piek per stukDe zonnepanelen leveren elk jaar 2500 Kilowatt uren op. Deze liggen op een plat dak en mooi op het zuidenDit verbruik ik ook zo ongeveer, dus ik hou ook over aan elektriciteit. Met de huidige saldering is dat mooi, ik betaal namelijk niks. Vloer isolatie heb ik zo’n twee jaar geleden erin laten zetten, van eco-purr. Dat is 7 cm en dat is vooral erg fijn omdat de vloer warmer is. Dit heb ik ook echt gemerkt in de winter. Ik heb minder last van tocht en koude voeten. Dit zie ik ook terug op de gasrekening, deze is echt naar beneden gegaan. Hoeveel deze naar beneden is gegaan, dat is moeilijk in te schatten. Ik denk wel iets van 1500 naar 900 kubieke meter. Ook hebben we de gehele benedenverdieping laten vervangen door HR++ glas. Tot slot, heb ik ook nog een infraroodpaneel. Dit scheelt ook enorm op je gasrekeningDeze hebben we in de zithoek geplaatst. De verwarming kan hier gewoon uit. De temperatuur zakt in de rest van het huis wel een beetje, maar waar je zit, daar is het lekker warm. Het is een 1000 Watt paneel en hangt er inmiddels een paar jaar. 

 Wat wilt u in de toekomst nog doen? 

Het isoleren van de muren is hier wat lastig, vanwege het houtwerk. Het muur oppervlakte is ook groot en moeilijk bij te komen. Maar dat is nog zeker een optie. Voor de rest, dit hangt ook af van de gemeentelijke besluiten betreft het warmtenet, zou ik graag nog een warmtepomp op het dak willen plaatsen. Maar mocht dit niet op korte termijn gebeuren, dan overweeg ik om de warmtepomp zelf te plaatsen. Dit wacht ik dus graag nog af. 

 Wat gaf de doorslag om aan de slag te gaan met energie besparen? 

Ik ben erg begaan met het thema energie. Het gaat me in eerste instantie niet om het geld, maar meer om mijn idealen en daarbij het verminderen van het gebruik van fossiele energie. Zo wil ik ook aan anderen laten zien dat je hiermee echt bespaart. Uiteraard verbeter je ook het wooncomfort. Ik wil graag dat die omschakeling komt, ik maak me zorgen om de fossiele energie. Ik ben daarnaast ook geïnteresseerd in het technische gedeelte.  

Meer weten? Stel uw vraag aan het Energieloket Flevoland.