“Lokaal biologisch voedsel telen met kwaliteit kan, en ook nog betaalbaar”

“Lokaal biologisch voedsel telen met kwaliteit kan, en ook nog betaalbaar”

‘’Al 8  jaar is Biotuinen lid van de NMFF’’, vertelt Theo Tromp, woordvoerder van Biotuinen Lelystad. Theo: ”Een vereniging waar ik mij graag mee wil associëren, het is immers altijd fijn om je te kunnen verbinden en kennis te kunnen delen met gelijkgezinden uit de omgeving. Bijvoorbeeld via bijeenkomsten die jullie organiseren. ”  

Wat is jullie missie?
”We laten zien dat je lokaal biologisch voedsel kan telen met kwaliteit, vertelt Theo. Theo: ”We gaan zelfs een stapje verder dan dat en verdiepen ons ook in een goed bodemleven”.

Hoe belangrijk is het bodemleven eigenlijk voor de kwaliteit van gewassen?
Theo: ”Als de bodem gezond is, heb je gezonde planten. En gezonde planten betekent gezonde mensen. Daarom is het gebruik van bestrijdingsmiddelen ontzettend nadelig voor de kwaliteit van het bodemleven zoals: bacteriën, schimmels en andere organismen die in harmonie en synergie van nature het evenwicht behouden. Bestrijdingsmiddelen zorgen voor disbalans en heeft een groot nadelig effect op niet alleen de kwaliteit en gezondheid van de bodem en gewassen, maar ook voor de mens zelf” vult hij aan.

Welke voordelen heeft een lidmaatschap bij de NMFF voor jullie?
Theo: ”Door ons gelegenheid te geven zoals deze, om bekendheid te verwerven, maar ook de steun die we van jullie hebben gekregen vanuit het NMFF-Fonds. Hiervoor hebben we de reparatie van een elektrische trekker kunnen bekostigen.” 

”Als de bodem gezond is, heb je gezonde planten. En gezonde planten betekent gezonde mensen”

Waar staat Biotuinen over 5 jaar?
Theo licht toe: ”Mijn motto is: ”doe minder en bereik meer” en dat betekent voor ons dat de processen waar wij mee te maken hebben, wij die zodanig weten te organiseren dat je er minder moeite voor hoeft te doen. In principe regelt de natuur veel zelf en heeft alles in zich om gezonde producten te leveren. Maar je moet natuurlijk wel weten wat onkruid is bijvoorbeeld en kennis hebben van wat je wanneer precies moet doen. Dus de logica achter de natuur een beetje begrijpen.” 

Jullie gaan dus voor een optimale kwaliteit en opbrengst, met minder werk?
”Theo: ExactOok streven we er naar om op den duur een kenniscentrum te zijn, om onze ervaring en kennis weer over te brengen op de jeugd bijvoorbeeld.”

Welke bijdrage leveren jullie aan een mooi en duurzaam Flevoland?
”Bewustwording is de eerste stap om gedrag te veranderen. Meer mensen dienen te weten dat biologisch eten vele gezondheids- en milieuvoordelen heeft. Niet alleen het eten zelf, maar ook de manier van voedselbereiding. Dan heb ik het over de staat van bewustzijn van diegene die de voeding bereidt, maar ook de manier waarop je voedsel nuttigt draagt allemaal bij aan een gezondere staat van zijn én duurzame leefomgeving”, sluit Theo af.

Wil je meer weten over Biotuinen?