”We proberen op onze manier een bijdrage te leveren aan milieu bewust wonen en leven, voor zowel particulieren als ondernemers.”

''We proberen op onze manier een bijdrage te leveren aan milieu bewust wonen en leven, voor zowel particulieren als ondernemers.''

Al 30 jaar richten zij zich op water- en energiebesparende technieken die milieuvriendelijk en zelfvoorzienend wonen mogelijk maakt. De Flevolandse organisatie ”Ecosave” is in 1995 neergestreken in Biddinghuizen en werken én leven in een volledig ecologisch pand. ‘’Conform onze filosofie’’, vult Daniel Vandy aan, woordvoerder van Ecosave. 15 jaar geleden werden zij lid van de NMFF en wij vroegen hem naar hun bijzondere visie over verduurzaming!

Hoe draagt Ecosave bij aan een mooi en duurzaam Flevoland?
Daniel: ”We proberen op onze manier een bijdrage te leveren aan milieu bewust wonen en leven, voor zowel particulieren als ondernemers.
Daarin bieden we de consument water- en energiebesparende adviezen, maar ook producten die het mogelijk maken om energie- en water neutraal te wonen en werken. Alles met als doel om onze voetafdruk zoveel mogelijk te reduceren en mensen bewust te maken van de mogelijkheden die er zijn”.

En hoe realiseren jullie dit?
”Denk aan waterbesparende kranen, douches, 100% besparende composttoiletten, regenwateropvang en gebruik van speciale zonnepanelen die zowel warm water geven als heel veel elektriciteit opwekken. Alles om helemaal zelfvoorzienend, gasloos, en milieu bewust te kunnen leven, zonder dat je veel comfort hoeft te verliezen.” vertelt Daniel.  ”Daarnaast zijn we actief in het geven van lezingen en delen van ervaringsverhalen aan scholen. Om kennis en de bewustwording voor water- en energie al vanaf het begin bij de jongeren te brengen”, vult hij aan.

”Wij hopen over 5 jaar dat onze oplossingen niet alleen in Nederland en België, maar in heel Europa en daarbuiten verkrijgbaar zijn”

Waar staan jullie over 5 jaar?
Daniel: ”Wij hopen over 5 jaar dat onze oplossingen niet alleen in Nederland en België, maar in heel Europa en daarbuiten verkrijgbaar zijn. Waardoor we met z’n allen heel veel drinkwater kunnen besparen, veel minder afvalwater creëren en door compostering organische grondstoffen beter gebruiken in de land- en tuinbouw. Hierdoor is namelijk veel minder water nodig in huis en minder kunstmest in land- en tuinbouw”

Wat kan de NMFF doen om het lidmaatschap nog waardevoller te maken?
”Het bemiddelen bij overheden in Flevoland, zodat in elke gemeente een aanzienlijke Tiny House-wijk kan komen die een start kan zijn voor jong en oud om bewust en duurzaam te gaan wonen. Deze doelgroep is veel bewuster bezig met het milieu waarin ze leven op een veel kleinere voetafdruk dan de gemiddelde Flevolander. Het organiseren van markten, events of kleine beurzen om de milieuorganisaties onder het publiek te kunnen brengen en de leden een podium te bieden voor hun activiteiten.” aldus Daniel.

Wil je meer weten over zelfvoorzienend wonen?