”Regelmatig zoeken wij de samenwerking op binnen de NMFF in het kader van projecten, waarbij de kennis en kunde binnen het netwerk van de NMFF ontzettend goed van pas komt.”

''Regelmatig zoeken wij de samenwerking op binnen de NMFF in het kader van projecten, waarbij de kennis en kunde binnen het netwerk van de NMFF ontzettend goed van pas komt.''

In 2013 werd het Repair Cafe Lelystad lid organisatie van de Natuur en Milieufederatie Flevoland (NMFF). ‘’Bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee. In het Repair Café gaan ze vervolgens samen met deskundigen aan de slag. Zo valt er altijd wel wat te leren. Wie niets heeft om te repareren, neemt een kop koffie of thee óf gaat helpen bij een reparatie van iemand anders. Je kunt ook altijd inspiratie opdoen aan de leestafel, waar boeken over repareren en klussen ter inzage liggen.’’ vertelt Rolf Captijn, woordvoerder van het Repair Cafe Lelystad.  

Wat maakt het voor jullie interessant om lid te zijn?
Rolf: ‘’als Repair Cafe is onze hoofddoelstelling: verduurzaming én duurzaamheid. Deze twee pijlers sluiten goed aan bij waar de NMFF voor staat en ook met haar netwerk actief in is. Bovendien hebben we jarenlang bij jullie duurzaamheidswinkel ingezeten, tot 4 jaar geleden, en een prettige band opgebouwd met de vereniging.’’

Wat is jullie missie/doelstelling en streven jullie na in het kader van verduurzaming?
Rolf: ‘’Spullen reparabel maken en kansloze spullen een tweede leven geven. Mensen bewust maken van de eindigheid van grondstoffen, dat ze gaan nadenken over het repareren van hun apparaten, kleding, fietsen, meubels, noem het maar op.’’
‘’Maar niet alleen het reduceren van grondstoffen behoort tot onze missie, ook het helpen van mensen met een kleine portemonnee, zodat wij hen kunnen helpen spullen langer in leven te houden’’ vult hij aan.

Hoe draagt de NMFF hieraan bij?
Rolf: ”Regelmatig zoeken wij de samenwerking op binnen de NMFF in het kader van projecten, waarbij de kennis en kunde binnen het netwerk van de NMFF ontzettend goed van pas komt. Neem bijvoorbeeld deze mogelijkheid, om een podium te bieden voor een interview, maar ook de inventarisatie tot samenwerking op de Floriade is hier een voorbeeld van. Er ontstaan zo interessante samenwerkingsverbanden die kracht bij zetten in de boodschap die we uiteindelijk gezamenlijk willen verkondigen.”

”De hoofddoelstelling van het Repair Cafe is het verduurzamen van onze samenleving. Dit vertaalt zich dan ook door in een regionale opzet met landelijk meer dan 700 vestigingen, waarin wij hergebruik en reparatie stimuleren, met als uiteindelijk doel het demotiveren van een consumptiemaatschappij – waarin uitputting van grondstoffen een groot probleem is”

Waar staat het Repaircafe over 5 jaar?
Rolf: ‘’Er zijn plannen om ‘’Circulair Ambachtscentrum Lelystad en Omstreken’’ (CALEO) op te zetten. Hiervoor ligt een voorstel bij de gemeente. Als alles mee zit, is het de bedoeling dat we hier een speciaal pand voor toegewezen krijgen. Hier kunnen we jongeren voorzien van een stageplek als opleiding tot reparateur. De NMFF heeft ons hier ook goed bij ondersteund met haar netwerk en ingangen om dit plan verder handen en voeten te kunnen geven.”

Het is duidelijk in welke vorm jullie bijdragen aan verduurzaming.  Welke bijdrage levert Repair Cafe Lelystad nog meer aan een mooi en duurzaam Flevoland? ”Repair Cafe is een landelijke formule. De hoofddoelstelling van het Repair Cafe is het verduurzamen van onze samenleving. Dit vertaalt zich dan ook door in een regionale opzet met landelijk meer dan 700 vestigingen, waarin wij hergebruik en reparatie stimuleren, met als uiteindelijk doel het demotiveren van een consumptiemaatschappij – waarin uitputting van grondstoffen een groot probleem is”

Waar kan de NMFF nog meer aandacht aan besteden, zodat het lidmaatschap voor jullie nog waardevoller wordt?
Rolf: ‘’Ik zou het geweldig vinden als we nog een keer kunnen praten over het plan ”CALEO”, om te kijken wat voor verbindingen er nog verder kunnen worden uitgezet‘’, luidt zijn verzoek.

Wil je meer weten over het Repair Cafe Lelystad en haar activiteiten?