Blog: Ad Strijkers- Monumentale bomen in Flevoland?

Blog: Ad Strijkers- Monumentale bomen in Flevoland?

Blog: Ad Strijkers- Monumentale bomen in Flevoland?

Ja, dat zou mooi zijn als er monumentale bomen in Flevoland staan. Die zou ik wel eens willen zien! Maar wat zijn dat dan, monumentale bomen? Volgens de Bomenstichting in Amsterdam moet een boom minstens 80 jaar oud zijn en zo oud is Flevoland nog niet. Dus ….

Toch staan er op drie plaatsen wel monumentale bomen: op Schokland, op Urk en in Almere.

Iepen op Urk  

Op Urk staan een aantal prachtige Iepen die meer dan 80 jaar oud zijn. Zie foto. En op Schokland stonden ook enkele  heel oude bomen, maar die zijn dood, aangetast door zwammen, paddenstoelen. En ook op Almere? Almere is een geval apart. In het Homeruskwartier in Almere Poort is in december 2014 een 90-jarige plataan geplant. Het is een her-plant zoals dat heet, 15 meter hoog! Op een grote dieplader werd hij getransporteerd. En hij doet het goed!

Monumentale bomen.

De bomenstichting in Amsterdam heeft een archief waarin 15.000 monumentale bomen staan. Een boom moet 80 jaar oud zijn, maar niet alle bomen van 80 jaar komen in dat archief. Er zijn meer redenen waarom een boom uitgekozen wordt om in het archief te komen: sommigen hebben een bijzondere snoeivorm zoals er veel staan in Lelystad de heggen op stam; ze kunnen ‘gastbomen zijn voor de mistletoe of maretak of ze kunnen op een vreemde plaats staan, of een bijzondere geschiedenis hebben zoals de Planetenbomen aan de Bronsweg. Dat archief heet nu het ‘Landelijk register van monumentale bomen’. En het mooie aan dat register is dat het sinds 2015 digitaal is; iedereen die dat wil kan het vinden op: www.monumentalebomen.nl.