175 wegwerpbekers per jaar bespaard!

18 juli 2024

Onze collega Thijs stopt met kopen van wegwerpbekers. Iets wat hij al heel lang van plan was, maar hij miste nog het goede duwtje. Wij mensen zijn gewoontedieren. Ander gedrag is moeilijk. Maar juist met het doorbreken van kleine gewoontes kunnen we grote stappen zetten richting een beter milieu. Wat is dan een voorbeeld van een gewoonte doorbreken?

Kleine veranderingen

Thijs: ”Vaak hoor ik mijn kleine verbetering haalt niks uit. Maar dat is niet zo! Een voorbeeld van hoe kleine stappen ook een verschil maken: Ik ga drie dagen met de trein naar werk en begin mijn dag graag met een kopje koffie in de trein. Mijn kopje koffie koop ik op het station en die krijg ik dan in een wegwerpbeker (waar trouwens ook plastic in zit!). Niet goed voor het milieu en eigenlijk ook niet voor mezelf.

Ik ga de uitdaging aan! Jij ook?

Om mij heen zie ik dat het steeds normaler is om je eigen beker mee te nemen. Vaak dacht ik; ‘Zo één moet ik ook hebben’. Verder dan de gedachte kwam ik niet. Tot vorige week. Op kantoor dagen wij elkaar elke week uit om een kleine duurzame verandering te maken. Elke week een nieuwe challenge. De challenge ‘Spaar grondstoffen. Shop verpakkingsvrij’ kwam aanbod. Dit was voor mij dé doorslag om een herbruikbare beker te kopen. Zogezegd zo gedaan. De besparing, zo rekende ik uit in de trein: 175 wegwerpbekers per jaar! Ik weet dat ik niet de enige ben die zonder nadenken voor de wegwerpbeker gaat en ik weet ook dat dit niet de planeet gaat redden, maar als iedereen dit doet heeft het toch een groot effect. Daarom daag ik jullie ook uit om met je vrienden, familie of collega’s de challenge aan te gaan. Elke week is er een nieuwe challenge.