20 april: info-avond zonnepanelen delen en gasloos wonen in Marknesse
19 januari 2017
Marknesse Duurzaam gaat samen met coöperatie EnergiePioniers NOP van start met het eerste postcoderoos project. Inwoners van Marknesse en omstreken gaan duurzame energie produceren. Door de lokale productie nemen wij als burgers het heft zelf in handen en worden wij onafhankelijker van grote marktpartijen. Zonnedak P Verwer in Marknesse is het eerste gezamenlijke project voor het opwekken van elektriciteit met zonnepanelen dat is opgezet in het kader van de Regeling Verlaagd Tarief Energiebelasting.
Op 20 april wordt het project officieel gestart met aansluitend een info avond over gasloos wonen. De aanvang is om 20:00 uur
Alle gemeenten die betrokken zijn bij de Green Deal, bereiden initiatieven voor om bestaande wijken, in overleg met de bewoners, aardgasvrij te maken.
Ook woningen in Noordoostpolder moeten aardgasvrij worden
In Noordoostpolder is voor nieuwbouwwijken het streven nu al niet standaard meer een aardgasnetwerk aan te leggen. Een voorbeeld hiervan is de volgende fase van Emmelhage. Ook gaat Noordoostpolder de komende tijd na op welke wijze bestaande woonwijken aardgasloos gemaakt kunnen worden.
Hylke Hekkenberg van Marknesse Duurzaam gaat u op deze avond informeren over het belang van het gasloos wonen.
Wat is dan het alternatief voor gasloos wonen?
De warmtepomp is momenteel één van de meest milieuvriendelijke manieren om een woning te verwarmen. Warmtepompen halen 80% van hun energie uit de omgeving (aarde, water en lucht), waardoor je niet alleen het milieu een handje helpt maar ook je portemonnee. Zo ligt het verbruik maar liefst 5x lager dan een traditionele verwarmingsketel!
Werkingsprincipe
Warmtepompen werken volgens hetzelfde principe als koelkasten: koude wordt daarbij opgewekt door een verdamper waarin koelmiddel circuleert. De warme lucht stijgt en geeft hierdoor gratis warmte af aan de verdamper.