2552 vlinders geteld tijdens grote vlindertelling

2552 vlinders geteld tijdens grote vlindertelling

2552 vlinders geteld tijdens grote vlindertelling

 

 

 

 

Zondagmiddag 24 juli telden vele mensen tegelijkertijd vlinders in het Kuinderbos bij Bant. De grootste vlindertelling werd dit jaar voor de zevende keer gehouden. Het beheer van bosranden, graslanden door Staatsbosbeheer Kuinderbos is gericht op meer biodiversiteit, wat meer vlinders en insecten blijkt aan te trekken maar ook goed blijkt te zijn voorvogels en kleine zoogdieren.

De 85 vrijwilligers liepen goed voorbereid één van de 33 routes. Sinds 2020 is de presentatie van De Vlinderstichting vervangen door een YouTube video die thuis onbeperkt kan worden bekeken. Hierin worden de kenmerken van de verschillende vlinders uitgebreid toegelicht. De leeftijd van de tellers varieert van kleuter tot gepensioneerde. Eén ding hebben deze mensen gemeen; ze zijn dol op vlinders. Onder die vlinderaars zaten ook mensen die voor het eerst meededen en weinig ervaring hadden, meldt boswachter Harco Bergman. Zij werden toegevoerd aan groepjes met ervaren tellers. Na afloop was er voor iedereen een ijsje en werd de uitslag bekend gemaakt.

Het Kuinderbos wordt ook wel ‘de grootste wilde vlindertuin van Nederland’ genoemd. Met behulp van deze jaarlijkse telling wordt de vlinderstand in kaart gebracht. Waarbij uiteraard ook aandacht is voor bijzondere soorten.

Vandaag zijn er 2552 vlinders geteld. Dat zijn er aanzienlijk minder dan vorig jaar, als reden daarvoor was de hoge temperatuur, iets te veel wind en het feit dat het konninginne kruid nog net niet in bloei staat.

Het gaat om 27 verschillende soorten. Daaronder ook de zeldzame Kleine IJsvogelvlinder, Argusvlinder, Grote Vos, Grote weerschijnvlinder en het Hooibeestje. Met stip bovenaan de lijst staat het bruine zandoogje. Daarvan werden er maar liefst 716 gespot. Nummer twee was het Koevinkje  met 226 vlinders. En als derde klein Koolwitje met 189.