Bouw datacenter Zeewolde van de baan

Bouw datacenter Zeewolde van de baan

De bouw van het datacenter van Meta in Zeewolde is voorlopig van de baan. De verkiezingsuitslag in Zeewolde maakte al duidelijk dat een meerderheid van de inwoners van Zeewolde geen voorstander is van het datacenter. Leefbaar Zeewolde, een tegenstander van de komst van het datacenter, haalde bij de verkiezingen een absolute meerderheid. Daarna ging het snel. Lees meer 

Als reactie op de verkiezingen kwam het datacenter op losse schroeven te staan. De Eerste Kamer nam op 22 maart een motie aan met als doel het datacenter tegen te houden. Hoewel de motie juridisch moeilijk uitvoerbaar is zagen veel partijen het als een steunbetuiging aan minister De Jonge, die eerder had gezegd van het datacenter af te willen,  om alles te doen om de komst te voorkomen. Dinsdag riep ook de Tweede Kamer op de bouw van het datacenter voorlopig stil te zetten. In respons liet Meta, het moederbedrijf van Facebook, weten dat inderdaad te doen. 

Het is nog niet zeker of van uitstel ook afstel komt. Het Rijksvastgoedbedrijf moet nog steeds beslissen of de grond waarop het datacenter gebouwd moet worden verkocht mag worden. Aan deze verkoop zijn door het Kabinet eisen verbonden. Minister De Jonge liet zich ontvallen: “het is zeer de vraag of Zeewolde daaraan zal kunnen voldoen”. Daarnaast keurde de gemeenteraad van Zeewolde het bestemmingsplan voor het datacenter goed voor de Verkiezingen. Dit bestemmingsplan ligt nu tot 4 mei ter inzage. De Natuur en Milieufederatie Flevoland gaat deze kans gebruiken om nogmaals duidelijk te maken dat het stroom-, ruimte- en waterverbruik van het datacenter echt te groot is.