Crowd-butching en kosten moestuin

24 september 2014

In de uitzending van 23 september komen de nieuwe trend: crowd-butching, de kosten van een moestuin en MooiFlevoland groene uit-tips aan bod.  Om de items te beluisteren klik je op de link. Op de pagina waar je terecht komt zijn de items te beluisteren onder Puur Lifestyle:  Beluister de items van Omroep Flevoland hier.

– 1. nieuwe trend; crowd-butching
Combinatie van crowdfunding en slachten. Vroeger werd als er een dier geslacht werd alles verdeeld onder de dorpsgenoten. Ze willen dit opnieuw gaan doen maar dan met de moderne communicatiemiddelen. Je weet waar je vlees vandaan komt en wat de koe eet. Bij koopeenkoe.nl kan je een pakket kopen van 7,2 kilo met verschillende vleessoorten. Als de volledige koe is verkocht dan gaat hij naar de slacht en krijg je het vlees thuis. Er zijn nu al 6000 Nederlanders die meedoen met dit concept.

– 2. wat kost een moestuin?
De staatssecretaris geeft de moestuin als suggestie voor erbij als mensen wat krapper bij kas zitten. Met een moestuin van 300 m2 kan je met een gezin van 4 personen het hele jaar oogsten als je een goed zaaiplan maakt. De grond zelf kost ongeveer 50-100 euro per jaar voor 100m2. Verder zijn er kosten voor zaaigoed en materiaal. Dit zou je ook kunnen delen met anderen waardoor dit goedkoper wordt. We geven gemiddeld per jaar 78 euro uit aan verse groenten, ongeveer 111 euro aan vers fruit en 32 euro aan aardappelen. Samen is dit zo’n 221 euro per persoon. De moestuin kan je slim inrichten door duurdere producten te zaaien zoals aardbeien en kruiden. Het is gezond om buiten met je eigen producten bezig te zijn, ook is het leerzaam. Er zijn diverse boeken en platforms over de moestuin. Kijk bijvoorbeeld eens bij DuurzaamAlmere.nl en DuurzaaminLelystad.nl.

– 3. De leukste er-op-uit tips van MooiFlevoland.nl
Samen met de herfst komt ook de oogst.
24 september – Marktkraam op de akker in Almere
24 en 25 september – Bronstige edelherten in de Oostvaadersplassen
26 september – Koninkpaarden bekijken in de Stille Kern
26 september – Vleermuizen spotten in het Bultpark in Lelystad
Week van de smaak van 27 september tot 5 oktober
28 september – Streekparade in Almere
28 september – Oogstmarkt in Lelystad
28 september – Vogelkijkmiddag in de Lepelaarplassen