De Groene Pluim nominaties

16 januari 2014

Op 20 januari 2014 om 15.00 uur reikt Natuur- en Milieufederatie Flevoland op het kantoor aan de Botter 11-47 te Lelystad de Groene Pluim uit. De Groene Pluim wordt dit jaar uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich op een bijzondere manier inzet voor een ‘eetbaar groen’ Flevoland.

Hier vindt u een overzicht van de genomineerden:

Tineke van den Berg en Tom Saat van Stadsboerderij Almere
De Stadsboerderij is een biologisch-dynamisch bedrijf met koeien, akkerbouw en groenteteelt. De graasgebieden en de akkers liggen verspreid in en rond Almere. Zo kan je naast groenten zelfs koeien tegenkomen in Almere. De Stadsboerderij betrekt stadsbewoners bij het boerenwerk, delen kennis, gebouwen en willen een ontmoetingsplaats zijn. Ze geven educatie (middels kooklessen en rondleidingen) en maken kinderen en jongeren bewust van voedsel uit de directe omgeving.  Elke zaterdag is de boerenmarkt met vooral Flevolandse producten.

Almeerse Weelde
Almeerse Weelde wordt gevormd door een groep ambachtslieden die gepassioneerd bezig zijn met voedsel uit hun omgeving. De deelnemers van Almeerse Weelde zoeken en maken puur Almeerse producten en brengen deze gezamenlijk onder de aandacht. Onder de vlag van Almeerse Weelde verzorgen ze verschillende activiteiten voor geïnteresseerden, van picknick tot diner, van workshop tot relatiegeschenk. De producten van Almeerse Weelde zijn te koop op de wekelijkse boerenmarkt op stadsboerderij Almere.

Arjan Dekking van Ontwikkelcentrum Stadslandbouw Almere
Arjan is betrokken bij tal van activiteiten die gericht zijn op het vinden, het plukken, het verwerken en het promoten van eetbaar groen en het verbinden rondom en het spreiden van kennis over dat eetbare groen. Naast dat hij onderdeel is van de Almeerse Weelde werkt hij vanuit Wageningen Universiteit aan het Ontwikkelcentrum Stadslandbouw Almere. Daarnaast is hij bestuurder van Vereniging Buitenstad en maakt hij deel uit van de Kenniskring Moestuinen.

Lennard Duijvestijn van Roggebotstaete
Roggebotstaete is een ecologisch landgoed aan het Vossemeer tussen Kampen en Dronten. Het terrein is ongeveer 52 hectare groot en vrij toegankelijk. Op Roggebotstaete wordt hard gewerkt om een zeer divers landgoed aan te leggen. Er wordt een eetbaar bos aangelegd met een permacultuur tuin waar workshops gegeven gaan worden. Ook wordt landgoed aantrekkelijk gemaakt voor vlinders en bijen.  Roggebotstaete is voor iedereen toegankelijk, iedereen mag meedoen. Participatie zoals met de landelijke Burendag of Maaidag (zeis) wordt bevorderd.

Marije Buiter van Cupidohof
Marije (24 jaar) is student aan de Hogeschool van Amsterdam en oprichter van buurtinitiatief Cupidohof in Almere Poort. Samen met alle buren en kinderen heeft zij de voorheen kale binnentuin van 1.600 m2 omgetoverd tot een sociale ontmoetingsplek met een buurt(moes)tuin en ruimte voor sport en spel. Marije is ook vrijwilliger bij stichting Kindertuinen Almere en organiseert voorlichting en evenementen op het gebied van voeding en bewegen in het kader van haar studie.

Peter Kouwenhoven van Groenland Bellefleur Produkties
Peter ijvert al jaren voor meer eetbare bomen en struiken in Lelystad. Momenteel probeert hij van het Bultpark in Lelystad een ‘eetbaar’ park te maken voor bewoners door te zorgen voor de aanplant van bomen en struiken met eetbare vruchten. Hij is een echte hovenier en plaatst de planten waar ze thuishoren. Biologisch en groen staan hoog bij hem in het vaandel. Hij is bedenker van de gratis bijenweide-inzaai-actie voor moestuinierders, zodat elke Lelystadse moestuin een lustoord wordt voor bijen en vlinders. Hij is zowel bedrijfsmatig als voor zijn hobby bezig met natuur en groen. Hij is auteur van een KNNV-boek over eetbaar groen ‘Wildplukken, de alternatieve fruittuin’.

Anita de Harde, Hans de Rijk en Amber Moet van De Gentechvrije Burgers
Deze groep heeft ervoor gezorgd dat vanaf 2015 Lelystedelingen kunnen genieten van veilig eetbaar groen, omdat het schadelijke bestrijdingsmiddel Roundup vanaf dan niet meer door de gemeente wordt toegepast. De Gentechvrije Burgers hebben als burgerinitiatief er bij de gemeente op aangedrongen om te stoppen met glyfosaat houdende bestrijdingsmiddelen. Het initiatief is helaas niet volwaardig omarmd door de politiek, het heeft wel geleid tot een motie van de ChristenUnie die unaniem is aangenomen op 3 december 2013.

Margriet Brouwer van Landschapsbeheer Flevoland
Margriet gaat samen met Gerard van Ommen op pad in het TV programma Natuurlijk Flevoland  op zoek naar eetbaar groen. In deze reeks van 10 afleveringen wordt gezocht wordt naar makkelijk vindbare planten die goed te eten zijn. Sterrenkok Paul van Staveren maakt van de ingrediënten lekkere gerechten. Een laagdrempelig programma dat mensen bewust maakt dat veel groen te eten is in Flevoland.

Lenie de Wilde en Marcella van Driest van IVN Lelystad
Door hun enthousiasme groeit de jeugdgroep van IVN Lelystad als kool (25 leden). In figuurlijke zin smullen de kinderen iedere keer weer van natuur en groen in en om Lelystad. Een of twee keer per seizoen worden eetbare planten en vruchten gezocht in de natuur. Het groen wordt door de kinderen verwerkt tot lekkere gerechtjes. Lenie en Marcella brengen niet alleen hun enthousiasme over het beleven van de natuur over aan kinderen, maar ook de lol die je kunt beleven aan het opeten daarvan.