Duizenden bezoekers genieten van duisternis tijdens Nacht van de Nacht

28 oktober 2013

De negende editie van Nacht van de Nacht in Flevoland was zeer succesvol met naar schatting 4700 bezoekers. In de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 oktober genoten zij van één van de 9 duistere activiteiten verspreid over de hele provincie. De activiteit op de Kemphaan in Almere trok met Robin Hood theater in het donker, sterren kijken, duistere verhalen en nachtklimmen het grootste aantal mensen. Bedrijven en gemeenten gaven een signaal af en doofden tijdens de Nacht van de Nacht op zaterdag 26 oktober hun verlichting. Vera Dam, directeur Natuur- en Milieufederatie Flevoland: “Fijn dat zowel bedrijven als gemeenten in heel Flevoland laten zien dat zij een donkere nacht en energiebesparing belangrijk vinden. Door de lichten te doven was het tijdens de activiteiten extra donker.” 

De Nacht van de Nacht is georganiseerd door Natuur- en Milieufederatie Flevoland, in samenwerking met vele andere organisaties. Het evenement vraagt aandacht voor de duisternis en het voorkomen van lichthinder. Bedrijven en gemeenten in de provincie dragen de Nacht van de Nacht een warm hart toe en doen mee. Gemeente Lelystad deed de aanschijnverlichting van Agora Theater, Kubus, Takkengebouw en Zuil van Lely uit. In de Noordoostpolder doofde de Poldertoren en in Zeewolde ging de verlichting op de Kerktoren en de verlichting bij de gemeentelijke gebouwen uit. Gemeente Almere en Dronten doofden de verlichting van de gemeentelijke gebouwen. Ook bedrijven deden mee en gaven een signaal af. Onder andere Het Goed, Sa Alian (creatief handwerk), Hoekstra en van Eck (Makelaars) en Interbest (reclamezuilen) doofden hun verlichting op 26 oktober.

Almeerders konden zich op verschillende plekken laten inspireren door de donkere nacht. De activiteit op de Kemphaan was de grootste publiekstrekker. Er werd een themawandeling Robin Hood gelopen verlicht door lampionnen. Bezoekers werden onderweg getrakteerd op theater. Ook kon worden geklommen in het duister. Bij de Schaapskooi waren duistere activiteiten te doen, De Oostvaarders toonde duistere scènes uit de film De Nieuwe Wildernis en op de dijk werden leeuweriken en ransuilen van een ring voorzien.

De zintuigen van de bezoekers in Zeewolde werden aangesproken om te genieten van de duisternis en dieren te zoeken, soms geholpen door een batdetector. Ook in Dronten gingen bezoekers kijken naar nachtvlinders, sterren, uilen en vleermuizen of kon men met een gids op pad door het donkere harderbos. Op Urk ontdekten bezoekers het verschil tussen een verlicht en een onverlicht bos en wat dit doet voor de nachtdieren.

Win!
Meegedaan met een van de activiteiten tijdens de Nacht van de Nacht? Schrijf u voor 10 november in voor onze NMFF nieuwsbrief via nvdn@nmfflevoland.nl of vul de evaluatie in op www.nachtvandenacht.nl . Onder de inzendingen verloten wij een Wattcher (energiemonitor), een diner voor twee bij kaarslicht bij Restaurant Le Mirage in Emmeloord en een geldbedrag van 500 euro.