Duizenden bezoekers genieten van duisternis

28 oktober 2014

De tiende editie van Nacht van de Nacht in Flevoland was zeer succesvol met naar schatting 5500 bezoekers. In de nacht van zaterdag 25 op zondag 26 oktober genoten zij van één van de 15 duistere activiteiten verspreid over de hele provincie. De Natuur en Milieufederaties organiseren elk jaar gezamenlijk de Nacht van de Nacht. De 343 activiteiten in het land trokken in totaal wel 40.000 bezoekers.

De activiteiten op Stadslandgoed de Kemphaan in Almere trok met het thema ‘Klein Duimpje’, sterren kijken, duistere verhalen en nachtklimmen het grootste aantal mensen. Alle Flevolandse gemeenten gaven een signaal af en doofden tijdens de Nacht van de Nacht op zaterdag 25 oktober hun verlichting. Gemeente Lelystad deed de aanschijnverlichting van Agora Theater, Kubus, Takkengebouw en Zuil van Lely uit. In de Noordoostpolder doofde de Poldertoren, Almere doofde de verlichting rondom de Kemphaan, de verlichting in de kunstlinie, de verlichting van  drie  kerktorens  en  de  verlichting  in  het  Stadhuis. In Zeewolde, Urk en Dronten ging de verlichting bij de gemeentelijke gebouwen uit. Ook de Maximacentrale in Lelystad doofde haar sfeerverlichting.

De Nacht van de Nacht is georganiseerd door Natuur- en Milieufederatie Flevoland, in samenwerking met vele andere organisaties. Het evenement vraagt aandacht voor de duisternis en het voorkomen van lichthinder door verspillende, inefficiënte en storende verlichting, dat niet op de straten schijnt maar bijvoorbeeld omhoog.

Almeerders konden zich op wel zeven verschillende plekken laten inspireren door de donkere nacht. Van een thema wandeling Klein Duimpje bij de Kamphaan tot een koppel karperwedstrijd langs de Vaart.  Bij Gasterij De Oostvaarders aan de rand van de Oostvaardersplassen genoten 24 gasten bij kaarslicht en live muziek met harp en viool, van een exclusief, biologisch diner.

Ook bij Le Mirage in Emmeloord was het heerlijk dineren bij romantisch kaarslicht. Rond 19.00 vielen de straatlantaarns ongeveer een half uur uit door een stroomstoring in het oosten van het land, waarbij sommige gasten dachten dat Le Mirage dat ook had geregeld.

Op Urk kwamen de kunstenaars Ernst Leyden en Jan de Knipper weer tot leven. Gids Jaap Bakker loodsde bezoekers op Urk met een aantal lantaarntjes door de donkere steegjes in het oude drop, naar de plekken waar deze kunstenaars hun inspiratie op deden. De Urker kunstenaars Geert Weerstand en Tjalling Ruiten figureerden tijdens de tocht.

De Streekgidsen in Lelystad hadden een zeer geslaagde avond, die begon bij de Werfsjop bij de Tuin van Lelystad. De gidsen trokken met 32 mensen er op uit in het Bergbos. Na afloop bleven alle bezoekers hangen bij een lekker bord warme soep.

Ook in het bosrijke Hoekwierde in Almere Haven en de natuurgebieden Harderbos, Horsterwold, Gelderse Hout en op Vogeleiland werden de zintuigen van de bezoekers aangesproken om te genieten van de duisternis en dieren te zoeken. Kinderen en volwassen liepen al dan niet met een lantaarntje een spannende tocht door deze donkere gebieden. De schoonheid van de nacht is ook dit jaar weer succesvol beleefd en gevierd.

Win !
Meegedaan met een van de activiteiten tijdens de Nacht van de Nacht? Vul de evaluatie in op www.nachtvandenacht.nl . Onder de inzendingen verloten wij 10 Glow-in-the-dark T-shirts.