EETBAAR FLEVOLAND IN BOEK

10 april 2014

In de Flevolandse natuur, maar ook in het openbaar groen van de Flevolandse steden en dorpen, groeien volop planten geheel of gedeeltelijk eetbaar zijn. Lelystedeling Peter Kouwenhoven schreef er een boek over: Wildplukken, de alternatieve fruittuin, Barbara Peters verzorgde de recepten. Het verschijnen van dit boek komt juist op het moment dat de Natuur- en Milieufederatie Flevoland (NMFF) met allerlei activiteiten volop aandacht besteed aan eetbaar Flevoland en Stadslandbouw! In april staat het thema ‘eetbaar Flevoland’ centraal. Via twitter, facebook en onze duurzaamheidsknooppunten in Almere, Lelystad, Noordoostpolder en Urk hebben we diverse activiteiten om hier aandacht aan te schenken, waaronder de promotie van deze prachtige Wildplukwijzer van een van onze samenwerkingspartners.

Vera Dam, directeur van de NMFF: “Vrijwel alle soorten, die in het boek beschreven worden, kan men ook vinden in het Flevolandse openbaar groen of wat verder weg in de natuur. Ineens weet je dat de lekkerste vruchten en zaden vaak vlak naast de voordeur groeien en wat is er leuker dan je eigen spulletjes te oogsten ‘in het wild’! Wij merken dat steeds meer Flevolanders dat leuk en lekker vinden en dat stimuleren wij als NMFF natuurlijk op allerlei manieren. Plukken bij huis is milieuvriendelijk: de vruchten en zaden worden niet bespoten, er komt geen schip of vliegtuig aan te pas om ze te transporteren naar je bord! En, ook niet onbelangrijk: je bent in beweging, je bent buiten en je ervaart de natuur heel direct en dichtbij!”

In het boek staan Omfietsvruchten die zo lekker zijn dat je er best een omweg voor mag maken. Naast een uitgebreide beschrijving, met foto’s voor de herkenning, vind je vijf recepten bij iedere Omfietsvrucht, Lekkere vruchten (3 recepten) en Mwah vruchten die eetbaar, maar niet zo lekker zijn (1 recept). Ook niet eetbare vruchten staan in het boek zodat misverstanden tijdens de oogst voorkomen worden. Voor de echte liefhebbers met een balkon, kleine, middelgrote of grote tuin  staan er ideetjes in voor een eigen fruittuin(-tje). Naast het boek is er ook een uitklapkaart te koop waarop alle vruchten en zaden, maar ook de bloemen en bladeren van deel 2 (verschijnt in het najaar) op staan.

Boek en uitklapkaart helpen je op weg als je op pad gaat om je eigen oogst binnen te halen. En wil je onderweg, naast alle natuurgeluiden óók muziek horen? In het boek staat zelfs een overzichtje met verschillende, passende stukken (klassieke) muziek!

Wildplukken, de alternatieve fruittuin (deel 1). KNNV Uitgeverij, 152 pag., prijs euro 17,95. Wildplukkaart met alle vruchten en zaden, bloemen en bladeren, 18 pagina’s, geplastificeerd zodat slecht weer geen probleem is als je met je kaart op zoek gaat naar lekkers, prijs euro 4,95