El Placer: biologische wijnbouw zónder bestrijdingsmiddelen – het kan al 23 jaar
1 augustus 2025
El Placer is een ambachtelijk, kleinschalig en innovatief biologisch bedrijf. In 2000 begonnen Johan Rippen en Lidwien Vos de Wael met de aanleg van een wijngaard ten noorden van Lelystad. 0,35 ha. werd aangeplant met meeldauwtolerante wijnstokken: 900 Regent en 500 Rondo. Deze rassen zijn zeer geschikt voor de klimaatomstandigheden in Nederland.
‘Geweldig dat er aandacht is voor bestrijdingsmiddelen in de visie 2050’
De alomvattende aanpak van de visie spreekt mij aan. Waarbij een breed scala aan ambities is meegenomen. Goed dat jullie aanhaken bij de landelijke afspraken over grondstoffen, energiegebruik, etc. Dit moeten we continue monitoren. Hoever zijn we in het uitvoeren van de ambities?
Tot slot ben ik natuurlijk bezig met bestrijdingsmiddelen. We gebruiken ze hier op de wijngaard niet, maar landelijk zitten we nog veel te hoog. Geweldig dat hier aandacht voor is in de visie.
Waar zie je als lidorganisatie een rol om bij te dragen aan deze visie de komende jaren?
Voor ons ligt de uitdaging om andere wijngaarden in Nederland te overtuigen dat het anders kan. Wij doen het al 23 jaar zonder bestrijdingsmiddelen. Het kan! We zijn echt anders en willen die kennis delen. We hebben een gezonde bodem met veel leven onder de grond. We verbouwen het land biologisch en we gebruiken kleine machines zonder uitstoot en zonder impact op de bodem.
In het vakblad ‘Wijn en Wijngaard’ schreven we een artikel over onze aanpak: een 6 stappen behandelplan. We dragen deze kennis graag over, zodat meer wijnboeren in de Flevopolders en landelijk dit toepassen en uiteindelijk de hele landbouw natuurinclulsief wordt. Het gaat mij om de impact op de natuur, het milieu en de gezondheid: dat is het belangrijkste.
Je staat in 2050: wat zie je?
Ik sta op een uitkijkpunt over Lelystad Noord. Ik zie een mooie treinverbinding en de weg is in 2050 autoluw. Ik hoor minder landbouwmachines en de bodem wordt niet meer zo zwaar belast. De gewassen die worden verbouwd, zijn anders ingedeeld. Ik zie enkele kleine biologische wijngaarden liggen die de wijnbehoefte van Lelystad dekken. De aanvoerlijnen naar de winkels zijn kort. Men komt de wijn bij de gaard ophalen, omdat het zo gezellig is. Op het label van de fles is duidelijk omschreven welke bestrijdingsmiddelen gebruikt zijn, zodat de consument een goede keuze kan maken.
Doordat de kwaliteit van producten gegroeid is, leven we in balans met de natuur. Andere economische prikkels hebben ervoor gezorgd dat gezondere producten beter betaalbaar zijn. Het niet gebruiken van bestrijdingsmiddelen wordt beloond in plaats van andersom. Mensen maken betere keuzes door voorlichting en workshops bij de boerderijen zelf. Dat begint al bij de scholen. Er wordt meer aandacht geschonken aan lokale productie en de gemeenschapszin hierin. We verbouwen samen ons voedsel en iedereen wordt erbij betrokken. Daardoor is het leuk om de producten te proeven en aan te schaffen.