Energieke Flevolandse Dagen van de Duurzaamheid

16 oktober 2013

Een keer per jaar zet de Natuur- en Milieufederatie Flevoland (NMFF) de belangrijkste successen samen met haar lidorganisaties in de spotlight tijdens de duurzaamheidsdagen. NMFF koos dit jaar voor het thema ‘energieneutraal Flevoland’ en kijkt terug op een geslaagde viering van de jaarlijkse Duurzaamheidsdagen. Weliswaar gooide hier en daar het regenachtige herfsweer wat roet in het eten, maar niet eerder werden in Flevoland zoveel verschillende activiteiten georganiseerd verspreid over de gehele provincie. Overal groeien en bloeien vele initiatieven dankzij kennisdeling, samenwerking en lef.

Spraakmakende activiteiten:

– Aftrap Flevolands eerste luistertour Klimaatommetjes

Gedeputeerde Jaap Lodders deed samen met Robert Atkins, adjunct-directeur NMFF, per fiets de aftrap van het eerste luistertour van het Klimaatommetje Lelystad. Na de aftrap ging een tiental fietsers enthousiast van start. Onder het herfszonnetje genoten de fietsers van het energierijke landschap van Lelystad. Het klimaatommetje Lelystad is 18 kilometer lang. De luistertour is te downloaden via o.a. www.nmfflevoland.nl en www.mooiflevoland.nl. Voor elke gemeente komt een Luistertour van het Klimaatommetje.

 

– Servicepunt Energie Lokaal Flevoland on-tour in Zeewolde, Lelystad, en Almere.

In 3 gemeenten gaf het Servicepunt Energie Lokaal Flevoland onafhankelijk advies over energiebesparing en kansen voor duurzame energie. De meeste vragen werden gesteld over zonne-panelen. Robert Atkins; “SELF heeft een lijst met positieve ervaringen van mensen met diverse installatiebedrijven. We helpen graag bewoners, scholen en ondernemers op weg om meer werk te maken van duurzame energie.”

 

– Groengroep Tollebeek wint bokaal ‘Groene Koploper NOP’

Wethouder Andries Poppe en NMFF-bestuurslid Oene Venema reikten op het gemeentehuis de Wisselbokaal ‘Groene Koploper NOP 2013’ uit aan de Groengroep Tollebeek. Een jury bestaande uit de gemeente en NMFF koos voor dit initiatief vanwege hun bijdrage aan duurzaamheid, en omdat zij anderen inspireren ook aan de slag te gaan. Wethouder Poppe: “De Groengroep bestaat uit een enthousiaste groep mensen die samen aan de slag zijn gegaan om de eigen leefomgeving mooier te maken. Ik ben aangenaam verrast hoe Tollebeek er uit ziet. In Ens is nu ook een groep met 14 mensen bezig om op dezelfde wijze aan de slag te gaan als in Tollebeek.”

 

– Volop kansen voor een Energieneutraal Almere in 2025

NMFF organiseert elk jaar samen met de gemeente Almere een speciale ‘green city’ lunch. Dertig organisaties die bezig zijn met duurzaamheid schoven aan bij deze lunch. Thema van de lunch dit jaar was: Almere energieneutraal in 2025. Energieneutraal bouwen, zonnepanelen op daken, hergebruik van materialen, bewustzijn verhogen bij kinderen, fietsen: alles helpt mee om Almere energieneutraal te maken.

 

– Winnaar proeverij ‘Almere Broodje’

Tijdens de Almeerse duurzaamheidsdag reikte wethouder Henk Mulder een wisselbokaal uit aan Almeerse Weelde voor het meest smaakvolle en inspirerende Almere Broodje. De wethouder roemde de veelzijdigheid van het initiatief, van kinderkook-workshops tot een speciaal receptenboek, en de bijzondere smaakbeleving van het broodje. De wethouder overhandigde een glazen boompje dat symbool staat voor wat er in Almere te telen en te plukken is. Andere genomineerden waren Kindertuinen Almere en ONZE volkstuin onder glas. De wisselbokaal wordt jaarlijks uitgereikt aan een veelbelovend initiatief dat bezig is met ‘eetbaar Almere’.

– Kunstwerk van afval: scherven van geluk

NMFF pakt ieder jaar breed uit met een speciaal programma in Almere. Dit jaar was er veel aandacht voor het thema ‘kunst en afval’. Zo organiseerde KleurinCultuur en het Groenhorstcollege diverse workshops. Tevens werd in de winkel van DuurzaamAlmere.nl door het kunstenaarsduo van Neverending Art een kunstwerk gemaakt van aardewerk. Het kunstwerk werd na de Almeerse Dag van de Duurzaamheid aangeboden aan wethouder Anker. De gemeente wil hiermee laten zien dat afval niet bestaat en dat je ook van een op het eerste gezicht onbruikbaar restproduct iets nieuws, nuttigs of moois kunt maken.