Energieslurpers en opening DuurzaaminLelystad

5 maart 2014

In de uitzending van 4 maart komen energieslurpers, de opening van de winkel DuurzaaminLelystad en MooiFlevoland uittips aan bod.  Om de items te beluisteren klik je op de link. Op de pagina waar je terecht komt zijn de items te beluisteren onder Puur Lifestyle:  Beluister de items van Omroep Flevoland hier.

1. Energieslurpers
Lekker lenteweer, daar krijg je energie van! Top 7 van stroomslurpers. Een oud vriezertje in een schuur geeft een hoge score als energieslurper. Een elektrische boiler gebruikt veel. gemiddeld 440 euro per jaar. Een elektrische vijverpomp kost gemiddeld 400 euro met een grote pomp. Een biertap die altijd aanstaat kan wel 110 euro per jaar kosten. Een plasma tv scherm kost veel stroom. Een LED tv is het beste qua energieverbruik. De airco gebruikt ook behoorlijk veel elektriciteit . Kijk eens naar een ventilator als je warmteverlichting wilt hebben. Ook de elektrische kachel verbruikt veel stroom. Zeker een zonder thermostaat.

Vind de energieverbruikers bij Milieu Centraal in het dossier energieverbruik.

2. Opening winkel Duurzaam in Lelystad
Op 8 maart om 14.00 uur wordt een duurzaamheidswinkel in Lelystad geopend in het voormalig postkantoor in het stadshart. Bedrijven, gemeente, organisaties en allerlei burgerinitiatieven kunnen zichtbaar maken wat zij doen op het vlak van duurzaamheid. In de winkel gaat men elkaar ontmoeten, inspireren en samenwerken om weer tot nieuwe ideeën en versnelling te komen. Als burger kan je informatie krijgen bijvoorbeeld over het installeren van zonnepanelen, het opzetten van een buurtmoestuin en andere duurzame wensen.  Kinderen die deze wek worden aangegeven bij de gemeente ontvangen op 8 maart een geboorteboompje. Er zijn kinderworkshops, spreekuur over energie en een fotoshoot met duurzame ideeën.

3. Groene uit-tips
Ga er lekker op uit in de natuur. Op 7 & 8 maart kan je vanaf 19.30 uur sterrenkijken in Almere. Bezoek de aalscholverkolonie op 8 maart in de Lepelaarplassen. Je moet wel wat conditie hebben want het is een drie uur durende wandeling door de ruige rietvelden . Lammetjes gluren op 9 maart  in het Vroege Vogelbos en spoorzoeken in het Natuurpark Lelystad. Meer informatie via www.mooiflevoland.nl