Energietip: Douchen? Bespaar energie

18 juli 2024

Gas besparen doe je bijvoorbeeld met een WTW-systeem. Dat is een systeem dat warmte terugwint uit het afvoerwater dat na een douche door het putje stroomt. Klinkt slim, maar hoe breng je het aan? Meer weten hoe dit precies werkt en hoe dit helpt om de energiekosten te verlagen.

Hoe werkt een WTW-systeem?

Deze technologie maakt gebruik van een warmtewisselaar om warmte uit het wegstromende douchewater te halen. Dit nog warme wegstromende water wordt gebruikt om koud leidingwater voor te verwarmen. Hierdoor is er minder energie nodig om het water tot douchetemperatuur te verwarmen. Het voorverwarmde water wordt vervolgens naar de mengkraan van de douche en/of naar de cv-ketel, boiler, of warmtepomp geleid. Dit kan zorgen voor een jaarlijkse besparing op gas tot wel €100,-. Woon je met een groot gezin, of douche je langer dan 7,5 minuut? Dan kan deze besparing nog hoger uitvallen.

Kosten WTW-systeem

De aanschafkosten voor een WTW-systeem variëren van €600,- tot €2.600,-, afhankelijk van het gekozen systeem. Houd er wel rekening mee dat deze kosten alleen voor de apparatuur zijn en niet voor de installatie. Het beste moment om een douche-WTW te installeren is daarom tijdens een badkamerverbouwing of bij de bouw van een nieuw huis. Een losse douche-WTW kan ook zonder verbouwing worden geïnstalleerd, maar het rendement hiervan is iets lager.