Energiezuinig koelen en de gastoeter

25 juni 2014

In de uitzending van 24 juni komen milieubewust koelen, de gastoeter en MooiFlevoland groene uit-tips aan bod.  Om de items te beluisteren klik je op de link. Op de pagina waar je terecht komt zijn de items te beluisteren onder Puur Lifestyle:  Beluister de items van Omroep Flevoland hier.

1.       Koelen, koelen en koelen: tips voor energiezuinig het huis koelen.
Eigenlijk is zorgen dat de warmte niet naar binnen komt het belangrijkste. Doe alles dicht: ramen, gordijnen, lamellen en eventuele luiken. Zoek de schaduw op als het warm is buiten. ’s nachts zet je alles open en je zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid omlaag gaat. Let er bijvoorbeeld met koken op dat de wasemkap aanstaat zodat het vocht uit huis verdwijnt. Wil je een ventilator zorg dan dat je er een neemt met grote wieken.  Bij een airco kan je kiezen uit een monoblok en split systeem. Airco’s zijn energieslurpers. vooral het monoblok systeem. Tip om bewust met je airco om te gaan: zet de airco niet te laag en niet 24 uur per dag aan. Gebruik de knop waarmee je de luchtvochtigheid naar beneden kan brengen. Het split systeem werkt met gassen. De nieuwe airco’s werken met betere stoffen, maar in oude zitten de schadelijke stoffen nog, dus zorg dat als je de airco weg doet je deze naar de milieustraat brengt. Door nieuwe energielabels zijn de twee aircosystemen niet zomaar te vergelijken. Wil je weten hoe het zit met de nieuwe energielabels kijk op www.milieucentraal.nl.

2.       We toeteren erop los voor onze oranje leeuwen. Hoe zit het met de gastoeter?
Er zijn toeters op spierkracht, maar de echte schelle toeters werken op drijfgas. Het gas is erg brandgevaarlijk als er propaangas in zit. Er zijn toeters die dit niet hebben en die zijn veilig in gebruikt. De Fufusela werk op ademkracht. Je moet wel uitkijken met je gehoor. Met alle harde toeters loop je kans op gehoorbeschadiging.

3.       Er-op-uit in Flevoland.
25 juni gaan kinderen varen naar de plaats van de Marker Wadden. Er ligt een boei bij Nieuwland waar je je handtekening op kan zetten. Met Natuurmonumenten.
25 juni – OERRR op modderdag in Waterloopbos met Natuurmonumenten
Vrijdag is het wereldwijd modderdag. Bijvoorbeeld bij SEC survivals in Almere kan je het outdoorpark op een modderige manier verkennen.
Ook op 27 juni:
– Nachtvlindernacht bij Golfresidentie Dronten
– Nachtwandeling in het Vroege Vogelbos Almere met IVN Almere
– Genieten van de avondzon in het Reve-Abbertbos met het Flevo-landschap
– Natuurcafé op locatie in het Bergbos Lelystad met KNNV.
Leren hoe je moet maaien met de zeis? 28 juni cursus bij Landschapsbeheer Flevoland.
Meer informatie en andere activiteiten: www.mooiflevoland.nl