Gemeente Dronten over de innovatielabs

29 augustus 2024

Beleidsmedewerker Erwin Zwaan nam vanuit Gemeente Dronten deel aan diverse innovatielabs. Hij is beleidsmedewerker groen natuur en landschap. Welke inspiratie Erwin heeft opgedaan tijdens de innovatielabs vertelt hij in dit interview.

Om anderen te inspireren, maar ook geïnspireerd te raken

Vanuit de gemeente Dronten heb ik meegedaan aan de innovatielabs van DuurzaamDoor om inspiratie op te doen vanuit mijn specialisme in dit vak. Om anderen te inspireren, maar ook geïnspireerd te raken. Een tweede netwerk op te bouwen met andere specialisten en collega-ambtenaren. Daar wilde ik graag bij aanhaken.

Het heeft mij veel inspiratie en een nieuw netwerk opgeleverd

Het heeft mij veel inspiratie en een nieuw netwerk opgeleverd. De bijeenkomsten hadden een grote toegevoegde waarde om vakinhoudelijk te sparren met partijen die dezelfde visie en problematiek hebben. Het helpt mij en de gemeente Dronten verder. Met de visie waar ik mee bezig ben en de beleidstukken waar ik de nieuwe ideeën integreer en als input gebruik voor het omgevingsplan. Het helpt om andere collega’s in hetzelfde gedachtegoed mee te nemen. Ik kan wel zeggen dat bomen goed zijn, maar het is prettiger als andere collega-ambtenaren het in het collectief geheugen hebben. De verandering van economische naar ecologische waarden omarmen. Bomen zijn bijvoorbeeld niet alleen mooi, maar ze hebben een ecologische noodzaak. Door de input van de sessies kan ik ook collega’s weer inspireren. Door ze er anders naar laten te kijken, dat groen de oplossing is en we het gaan zien als realistische betaalbare oplossing voor opgaven in alle domeinen.

Van het sparren met Cecil Konijnendijk werd ik enorm enthousiast

Het meest enthousiast werd ik om met Cecil Konijnendijk te sparren. Wat is de koppeling van natuur en groen tussen energie, circulair en klimaatadaptatie? Eerst was het vooral technisch, maar nu komt de meer ecologische natuurlijke oplossing meer centraal te staan. Zo heeft groen ook effect op de gezondheid en heeft het een sociaal perspectief. Met de 3 – 30 – 300 regeling* van Cecil wordt gezondheid dus meegenomen. Het verlaagt het stressniveau als er meer groen in de omgeving is. Hoe fijn is dat bijvoorbeeld op een bedrijventerrein? Daarnaast digitaliseer je door de regeling hoe het ervoor staat in de omgeving. Het is een leidraad om sturing te geven. Het is een mooi hulpmiddel om de omgeving vitaal te krijgen en een goed ecosysteem te creëren. We hebben Cecil nu betrokken bij GIOS* (Groen in en om de Stad). Dit is door deze bijeenkomsten ontstaan.

We willen met andere domeinen binnen de gemeente in gesprek gaan

Na de sessie gaan we uiteraard verder met onze visie en plannen. Maar ik zou het wel missen als er geen bijeenkomsten meer zijn. Ik zie DuurzaamDoor als een verlengstuk van het ambtelijk apparaat. Als een mycorrhiza die andere organisaties verbindt. Zonder de verbinding ontstaat er weinig of werk je niet meer goed samen. Eigenlijk is het cruciaal om dit door te ontwikkelen en door te laten gaan. Om iedereen in zijn kracht te zetten, binnen gemeentes, provincies, maar ook ondernemers, specialisten, onderzoekers, zoals Cecil Konijnendijk, bewoners het onderwijs etc. Juist de verbinding is mooi.

We denken na wat de betekenis van Dronten is binnen West-Europa in 2050 en later. Wat is nodig voor een gezond ecosysteem? Voor een vitale agrarische sector en samenleving? Wat kan de gemeente Dronten bijdragen aan het natuurnetwerk in Nederland, van dorpen, landschap tot sloten. Het helpt niet om één wijk groen te maken en de rest niet. De visie in Dronten is dat elke Drontenaar in natuur woont. Zoals nu elke inwoner is aangesloten op elektra en water willen we dat ook voor groen. De natuur tot aan iedere voordeur brengen.

Daarom willen we met andere domeinen in gesprek gaan, waaronder het sociaal domein. Dat groen ook bijdraagt aan waar zij aan werken. Een gezond ecosysteem met een sociale structuur, ontmoetingsplekken, centrale fietspaden etc. In de buurt ruimte creëren voor een picknicktafel en buurtfeesten. Scholen en alle sportcomplexen als ontmoetingsplekken worden onderdeel van de groenstructuur.

We willen graag de vervolgstap zetten met dit netwerk met IVN, Steenbreek de NMFF, de provincie. We hebben inzicht gekregen wat een goede visie en ambitie is, wat daarvoor nodig is. Dan gaan we het proces inrichten en kijken waar de budgetten vandaan komen. Het doel is dat elk project op alle schaalniveaus binnen de gemeente aan de groenvisie werkt en bijdraagt aan een gezond ecosysteem.

Ik pleit ervoor dat DuurzaamDoor en vervolg krijgt

Wat ik zou adviseren aan andere overheden en gemeentes is om te pleiten dat DuurzaamDoor een vervolg krijgt. Om de meerwaarde die het heeft voor elke individuele gemeente te zien. Er worden echt sneller stappen gezet op deze manier. En niet iedere gemeente hoeft het wiel zelf opnieuw uit te vinden. Dus verbindt en versnel. Daarbij adviseer ik gemeentes en alle andere partijen om volle bak de focus op gezonde leefomgeving in te zetten. Op het vergroenen focussen, de natuurlijke processen en de ecosystemen. We zouden meer moeten focussen op natuurlijke systemen en minder op puur techniek.

Qua ondersteuning vanuit DuurzaamDoor zou ik natuur volop de aandacht geven

Qua ondersteuning vanuit DuurzaamDoor zou ik adviseren om de natuur volop de aandacht te geven. Daar is momenteel de meeste ondersteuning nodig. Als je dat als focus hebt, dan komen de andere thema’s daar automatisch bij, omdat je meer aan de ecologie denkt. Pak de hoogste ladder van circulariteit, dan heb je de beste kapstok om naar natuurlijke materialen te gaan.

Zet in op de gezonde leefomgeving en het ecosysteem. De komende 5 jaar hebben we daar de handen vol aan als gemeenten. Bomen planten om de komende jaren genoeg bossen te creëren. Samen meer ruimte claimen voor bomen, zowel ondergronds als bovengronds.

De 3-30-300 regel

  • 3: iedereen moet vanuit zijn woning minimaal 3 bomen kunnen zien;
  • 30: een minimale boomkroonbedekking in buurten van 30%;
  • 300: iedereen zou op 300 meter wandelafstand van zijn woning een groene verblijfsplek of park (van tenminste 1 hectare) moeten hebben.

*GIOS is een handreiking vanuit het Rijk. Wij werken samen met Provincie Flevoland en o.a. Ceciel om deze leidraad in gemeente Dronten toe te passen.