Gemeente Noordoostpolder winnaar Klimaatbokaal

14 februari 2014

Wethouder Poppe met de Klimaatbokaal 2013
Wethouder Poppe met de Klimaatbokaal 2013

De gemeente Noordoostpolder mag zich een jaar lang de meest klimaatvriendelijke gemeente van Flevoland noemen. 

De Noordoostpolder werd vrijdag  uitgeroepen tot winnaar van de Klimaatbokaal vanwege de grote inspanningen op het gebied van energie en klimaat het afgelopen jaar. De Klimaatbokaal is voor de zevende keer uitgereikt door  Natuur- en Milieufederatie Flevoland (NMFF). Alle zes Flevolandse gemeenten deden mee in de race om de wisseltrofee.

NMFF is blij met het belang dat de gemeenten hechten aan het winnen van deze prijs. Vera Dam, directeur van de NMFF: “Energie, klimaat en duurzaamheid staan hoog op de agenda bij gemeenten; dat merken we elk jaar weer. Een energieneutraal Flevoland is echt binnen handbereik.”
Wethouder Andries Poppe van de gemeente Noordoostpolder nam de Klimaatbokaal in ontvangst: “Ik ben er helemaal stil van, maar heel erg trots. Zonder de kracht van vrijwilligers en bewoners kan een gemeente niets. Het begint nu door te dringen dat investeren in duurzame energie geen geld kost, maar juist geld oplevert.”

Bewoners
De gemeente Noordoostpolder heeft dit jaar veel in gang gezet om bewoners zelf stappen te laten nemen, o.a. door het lanceren van de Zonnekaart, het in stand houden van een subsidie voor zonnepanelen en zonneboilers, en het instellen van een duurzaamheidslening. Bewonersinitiatieven gericht op energiebesparing, zoals de Pioniers van de Toekomst, kregen steun van de gemeente. Ook duurzame mobiliteit stond het afgelopen jaar hoog op de gemeentelijke agenda, zoals tijdens het CO2-dieet. Tot slot was de gemeente Noordoostpolder een krachtige en mondige tegenstander van de winning van schaliegas in de polder.

Kleine verschillen
De onderlinge verschillen tussen de gemeenten waren klein. Op een gedeelde 2e plek eindigden dit jaar Lelystad, Almere en Urk. Urk klimt de laatste jaren behoorlijk in de ranking en laat zien dat ze binnen haar mogelijkheden veel bereikt, ook samen met het lokale bedrijfsleven. De steden Almere en Lelystad hebben in 2013 vooral ingezet op de samenwerking met bedrijven en burgerinitiatieven. Lelystad is daarbij voorbeeld voor andere gemeenten, zoals met het zonnepanelenprogramma voor de eigen medewerkers. Dronten zet vooral in op duurzaamheid in de volle breedte, bijvoorbeeld met Fair Trade inkopen en het terugdringen van de eigen woon-werk kilometers. Zeewolde, koploper op het gebied van windenergie, werkt veel samen met het lokale onderwijs, o.a. met het lesprogramma over windenergie ‘Vleugje Wind.’

Zevende editie
De gemeente Almere werd vorig jaar tot winnaar gekroond vanwege o.a. het plaatsen van zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen, de subsidie op zonnepanelen in Almere-Poort en de beweging Growing Green Cities van de Floriade waarin ‘energie’ een prominent thema is.
De gemeenten hebben voor deze zevende editie wederom een vragenlijst ingevuld, waarin ze hun inzet voor klimaat en energie in 2013 toelichten. Die prestaties zijn vervolgens beoordeeld door de NMFF en haar lidorganisaties op vijf thema´s, zoals duurzame energieopwekking, voorlichtingscampagnes en maatregelen in de eigen organisatie. Het gaat daarbij om concrete resultaten van 2013.