Global Wind Day en zuinige auto’s

4 juni 2014

In de uitzending van 3 juni komen Global Wind Day in Emmeloord, zuinige auto’s en MooiFlevoland groene uit-tips aan bod.  Om de items te beluisteren klik je op de link. Op de pagina waar je terecht komt zijn de items te beluisteren onder Puur Lifestyle:  Beluister de items van Omroep Flevoland hier.

–          13 juni is Global Wind Day: dit jaar in Emmeloord!
Vanaf 2007 wordt Global Wind Day gevierd in Nederland. Windmolens worden groter en steeds belangrijker. 16% van de energiedoelstelling in Nederland moet uit wind komen. Veel windenergie wordt opgewekt in Flevoland. Daarom vindt de Global Wind Day dit jaar plaats in Emmeloord. Het weekend na de Global Wind Day (14 en 15 juni) stellen windmoleneigenaren hun deuren open. Bij sommigen kan je zelfs bovenin kijken. In Flevoland zie je windmolens uit alle generaties, van oud naar nieuw. Op de plaats waar windmolens komen te staan wordt goed gekeken naar het voorkomen van natuurverstoring en horizonvervuiling. Waar bezoekers van buiten Flevoland zich nog verbazen over de vele windmolens zijn Flevolanders het veelal gewend, het hoort gewoon bij het beeld. Lees meer over de Global Wind Day via: www.globalwindday.org en bezoek www.nwea.nl voor opengestelde windmolens.

–          Worden auto’s nu wel of niet zuiniger? En welk merk scoort het beste en welke het slechtste.
Auto’s worden zuiniger en Europa helpt daar ook een handje aan mee met regels rondom de uitstoot. Auto’s mogen een uitstoot CO2 hebben van 130 gram per kilometer. De auto’s die nu gemaakt worden die voldoen hier al aan. Bij elektrisch rijden is de uitstoot natuurlijk heel erg laag. Regels zijn belangrijk om de fabrikanten van auto’s te laten bewegen. In 2021 moet de uitstoot nog lager zijn, namelijk 95 gram per kilometer. Renault scoort het beste met uitstoot. Ze zijn Europees kampioen zuinige auto’s. Vlak daar achter volgen Peugeot, Citroen, Toyota en Fiat. Deze auto’s hebben rond de 115 gram per kilometer uitstoot. Minst zuinige auto’s zijn Honda, Daimler en BMW met gemiddeld 136 gram per kilometer.

–          Er-op-uit: tips van MooiFlevoland.nl
Kijk op MooiFlevoland.nl voor groene tips tijdens het pinksterweekend.