Goede discussie over klimaatbestendig Flevoland
24 oktober 2024
Hoe kunnen we ons in Flevoland wapenen tegen de toekomstige impact van klimaatverandering? Deze vraag stond centraal tijdens het congres die Coalitie Het Blauwe Hart en de Natuur en Milieufederatie Flevoland dinsdag 15 oktober samen organiseerden. De uitkomst: een groene ontwikkeling en de groei van Flevoland gaan hand in hand.
Ruurd Noordhuis van onderzoeksinstituut Deltares liet de gevolgen van klimaatverandering zien voor bodem, water, lucht en de biodiversiteit. Opvallend is dat door verschillende weerpatronen de opwarming in Nederland harder gaat dan in de rest van de wereld. De klimaatverandering in Nederland is daarmee inmiddels de 1,5 graad al gepasseerd.
Ook de effecten voor Flevoland bracht Ruurd goed in beeld aan de hand van talloze monitoringsgegevens. Door de bijzondere ligging van Flevoland als droogmakerij zijn bepaalde effecten hier groter dan bij andere delen van Nederland.
In verschillende sessies is gekeken naar oplossingen om de effecten van klimaatverandering in Flevoland te temperen. Tom Bade van Triple E lanceerde het idee van het ‘zuiverende landschap’ als oplossing voor het schoon houden van water. Flos Fleischer van het Blauwe Hart toonde de voordelen van hun concept voor natuurlijke achteroevers achter de dijken. Door zoet water uit het IJsselmeer en Markermeer in de polder achter de dijken te laten, krijgt het water een nieuwe functie. Dit kan meerwaarde bieden op het vlak van ecologie, economie, veiligheid en leefbaarheid. Thijs Maartens toonde de klimaatvisie van NMFF voor Flevoland in 2050. Hoe kan water, bodem en natuur meer meebewegen als antwoord op de gevolgen van klimaatverandering. Wat zijn de voordelen van water en bodem sturend te laten zijn bij de ruimtelijke inrichting van Flevoland.
Elke sessie kleurde samen met de deelnemers de kaart van Flevoland in. Een voorbeeld dat voorbij kwam was het Oosterwold, het creëren van een natuurlijke verbinding tussen Oostvaardersplassen en de Veluwe.
Grote vraagstukken, zoals klimaatverandering, roepen verschillende reacties op. Ook als over oplossingen wordt gedacht. Dat geldt ook voor Flevoland, met haar beperkte ruimte. Daarin gaat ook nog veel gebeuren. Nieuwe woningen bouwen, duurzaam blijven boeren en duurzame energie opwekken. Toch zijn er ook dingen die we allemaal willen bereiken en daarin zit de kracht. We willen allemaal wonen in een gezonde omgeving, gezond voedsel eten en een duurzamere boterham verdienen.
Een groen fundament is dus ook een goed sociaal fundament. Zuinig met de ruimte omgaan. Zorgen voor goede banen, scholen en groen voor iedereen. Boeren duurzame alternatieven bieden, waarmee Flevoland een duurzame pionierende landbouwprovincie is en blijft.
We sloten de middag af met de afspraak dat we elkaar blijven spreken en deze bijeenkomst jaarlijks laten terugkeren! Een mooi resultaat met een afspraak voor de toekomst.