Effecten van groen en sensoren tegen voedselverspilling

19 februari 2014

In de uitzending van 18 februari komen de het effect van groen op impulsiviteit, slimme sensoren tegen voedselverspilling en MooiFlevoland voorjaarsvakantie-uittips aan bod.  Om de items te beluisteren klik je op de link. Op de pagina waar je terecht komt zijn de items te beluisteren onder Puur Lifestyle:  Beluister de items van Omroep Flevoland hier.

Blok 1: Groen maakt mensen minder impulsief blijkt uit onderzoek van VU Amsterdam
In het onderzoek kreeg de ene groep bijvoorbeeld foto’s te zien van stedelijke omgeving en de andere groep foto’s van natuur. Vervolgens werd gevraagd of deze mensen 10 euro wilden hebben of 12 euro over een week verspreid. De groep die de natuurfoto’s hadden gezien maakten de minder impulsieve keuzes. Vervolgonderzoek met groep in Amsterdamse bos en groep op de Zuidas leverde hetzelfde resultaat op. Impulsiviteit en kortetermijndenken wordt beïnvloed door de omgeving. Een groot deel van de wereldbevolking woont in steden dus het is erg belangrijk om groen daarin te integreren. Daarnaast brengt wandelen in de natuur ontspanning.

Blok 2: Slimme sensoren tegen voedselverspilling
Er wordt ontzettend veel voedsel jaarlijks weggegooid. Er moet overal een tenminste houdbaar tot (THT) op worden vermeld, maar het wil niet zeggen dat het product na deze datum niet goed meer is. Gebruik vooral je zintuigen bij het bepalen of een product nog gegeten of gedronken kan worden. Belgische onderzoekers zijn bezig met het ontwikkelen van sensoren die bepalen wanneer het moment daar is dat het eten echt niet meer eetbaar is. De sensoren vangen bijvoorbeeld geuren of stoffen op waaruit blijkt dat het product bedorven is. Als deze sensoren op de markt komen wordt waarschijnlijk veel minder voedsel weggegooid wat eigenlijk nog goed is. Het zal waarschijnlijk eerst naast het THT worden gebruikt. Het duurt nog wel een jaar of vier voor de sensoren klaar zijn.

Blok 3: MooiFlevoland-tips onder andere voor voorjaarsvakantie.
– Vrijdag 21 en 28 februari: dropping in het Horsterwold in Zeewolde.
– Zondag 23 februari: ontdek het Waterloopbos met een waterbouwkundige gids in Kraggenburg, Pluis uilenballen tijdens de Kerkuilendag in Almere.
– Van dinsdag t/m donderdag: Kinderchefs met groene vingers in Almere.
– Woensdag 26 februari: Doemiddag in Lelystad en Lammetjes gluren in Almere.
– Donderdag 27 februari: maak een eetbaar kunstwerk voor vogels in Almere