Rijtjeswoning – label C

3 november 2016

Woonplaats: Almere
Bouwjaar: 1983
Voorlopig energielabel: C
Soort woning: rijtjeswoning
Energiescan: Ja (uitgevoerd door NMFF op 19 april 2016)
Advies energiescan maatregelen: dakisolatie, vloerisolatie, zonnepanelen

 

 

 

 

Harmen Wouda aan het woord:


Waarom is het thema ‘energie’ belangrijk voor u?
Energie hebben we allemaal nodig. De huidige manier van energie beschikbaar maken door fossiele brandstoffen is eindig. We sullen daarom moeten kijken naar duurzamere alternatieven. Dit is niet alleen de verantwoordelijkheid van de overheid maar van ons allemaal.

Welke energiebesparende maatregelen heeft u tot nu toe genomen in huis?
Ik verhuis zelf van een huis met energielabel C, naar een huis met energielabel A. Volledig geïsoleerd met zonneboiler. Daar worden binnenkort 16 zonnepanelen opgelegd. Over ca drie jaar is de cv ketel aan vervanging toe, ik ben me daarom nu al aan het oriënteren voor gasloze oplossingen zoals een warmtepomp. Daar hangt namelijk meer aan dan een ketel: ook lagetemperatuurverwarming en een hogere elektriciteitsbehoefte. Vandaar ook nu al 16 zonnepanelen: dat is voor nu meer dan ik nodig heb, maar voor straks kan ik het goed gebruiken.

Wat gaf de doorslag om aan de slag te gaan met energie besparen?
Bij mijzelf merk ik dat ik ongemerkt steeds meer energie ben gaan gebruiken: de auto staat voor de deur dus die pak je heel makkelijk. Maar de fiets is vaak ook  een optie. Ook komen er steeds meer elektrische apparaten in huis. Dat kan het leven makkelijk maken, maar soms is het ook luiheid: waarom een elektrische grasmaaier en vervolgens met de auto naar de supermarkt en sportschool om daar op een elektrische renband gaan staan als workout, terwijl we het gras ook met een handmaaier kunnen doen en de boodschappen op de fiets kunnen doen?

Wat is uw toekomstvisie met betrekking tot duurzame energie?
We zullen uiteindelijk volledig over moeten stappen op hernieuwbare energiebronnen om onze manier van leven vol te kunnen houden.

Geleerde lessen tot nu toe
Er is een hoop mogelijk, maar vaak hangt daar ook een (stevig) prijskaartje aan. Subsiedieregelingen moeten eenduidiger/minder omslachtig worden. Ook verschilt de energiebehoefte erg per moment van je leven: als gezin met opgroeiende kinderen heb je meer nodig/andere behoeften dan bij bijvoorbeeld een ouder stel waarvan de kinderen alweer de deur uit zijn. Daarmee wordt het lastig om de juiste energieoplossing te vinden voor een huishouden dat langere tijd passend is.

Wat wilt u andere bewoners meegeven?
Besparen begint al met bewustwording. Ook zonder grote investering.