Help de bij met de bijenapp

29 juni 2015

Natuur & Milieu lanceert nieuwe gratis app: Bijensafari

Voor iedereen die iets wil doen om de bijen te helpen, heeft Natuur & Milieu haar nieuwe app: Bijensafari gelanceerd. Met de app kun je zien hoe bijvriendelijk jouw omgeving is en wat je kunt doen om de leefbaarheid voor bijen in jouw omgeving te vergroten. ‘Zonder bijen geen voedsel. Wie de app download, draagt daarom zijn steentje bij in het redden van de bij,’ aldus Sijas Akkerman, hoofd Voedsel bij Natuur & Milieu.

Het gaat slecht met de bij. Vanaf 2000 is de bijensterfte wereldwijd sterk gestegen. Nederland is een van de landen met de hoogste sterfte. Meer dan de helft van de circa 350 bijensoorten in Nederland wordt bedreigd. Bijen gaan dood door parasieten, bestrijdingsmiddelen, te weinig bloeiende bloemen om van te eten en omdat het klimaat zo wisselt. Bijen zijn echter onmisbaar voor onze voedselvoorziening. Zij bestuiven onder andere appels, aardbeien, tomaten, komkommers, spruitjes en bloemkool. ‘Gelukkig kunnen we zelf veel doen om een bijvriendelijke leefomgeving te creëren. Zelf bloemen zaaien, geen schadelijke bestrijdingsmiddelen gebruiken, nestgelegenheid in je tuin maken. In de app vindt je tal van tips hoe je dit kunt doen,’ zegt Sijas Akkerman.

Wat kun je met de app? Als je een bij hebt gespot en herkend met de app, kun je die ‘inchecken’ op de Bijensafari kaart. Zo help je onderzoekers met het verzamelen van gegevens over de bijenstand. Ook als je bijvriendelijke bloemen plant of zaait, kun je die op de Bijensafari kaart ‘inchecken’. Zo zorgen we samen voor steeds meer informatie over de bijen en biodiversiteit in Nederland. Ook is er het bijenherkenningsspel.

Dit kun je zelf doen om de bijen te helpen:

  • Maak van je tuin of balkon een bijenparadijs, met planten en bloemen die goed zijn voor bijen.
  • Maak nestgelegenheid voor bijen in je tuin of op je balkon en help de bijen de winter door.
  • Gebruik geen bestrijdingsmiddelen die schadelijk zijn voor bijen en kies voor bij-vriendelijke alternatieven.

In de Bijensafari-app vind je praktische informatie over bij-vriendelijke planten en bestrijdingsmiddelen.

Partners Bijensafari is een initiatief van Natuur & Milieu en KPN Consulting in samenwerking met Nederlands Centrum Bijenonderzoek, Naturalis, Kenniscentrum Insecten EIS, Triodos Foundation en Hero. Meer informatie: www.bijensafari.nl