Het lekkerste kraanwater en een energiemarktplaats

26 maart 2014

In de uitzending van 25 maart komen het lekkerste kraanwater, energiemarktplaats en MooiFlevoland groene uit-tips aan bod.  Om de items te beluisteren klik je op de link. Op de pagina waar je terecht komt zijn de items te beluisteren onder Puur Lifestyle:  Beluister de items van Omroep Flevoland hier.

1. Welke stad in Nederland heeft het lekkerste kraanwater?
De kwaliteit van drinkwater is per plaats verschillend. Wereld Waterdag vraagt aandacht voor schoon drinkwater. In Nederland is schoon drinkwater vanzelfsprekend, maar in andere landen niet. Om het lekkerste Nederlandse water te vinden werd water uit 15 steden (o.a. uit Lelystad en Almere) geproefd door een deskundige jury van onder andere een wijnjournalist en een foodjournalist. Ook werd door deze jury water uit de supermarkt en Barleduc geproefd. De commerciële waters eindigden heel laag. Het water uit Haarlem was het lekkerst met als commentaar: Fluweelzacht en het rolde lekker in de mond. Dat dit water zo lekker is komt door de manier waarop het gewonnen en gezuiverd wordt: door de duinen, het zand. Almere en Lelystad eindigden niet in de gepubliceerde top 5. In restaurants is een trend gaande om drinkwater te bestellen in plaats van commercieel water. Ook wordt er gekeken naar andere manieren om zorgvuldig met water om te gaan. Een grijs water systeem voor toilet en wasmachine is hier een voorbeeld van. Meer informatie over het lekkerste kraanwater: www.krnwtr.nl

2. Nieuw: Een online marktplaats voor duurzame energie: vraag en aanbod worden direct aan elkaar gekoppeld.
2 april gaat dit initiatief van start. Het aanbod van producenten gaat direct naar de consument. Nu zit er altijd een energiebedrijf tussen waar geld naartoe gaat. Op de marktplaats zijn afspraken gemaakt met 10 producenten in Nederland waarmee ze 20.000 consumenten kunnen bedienen. De leveranciers bieden zonneenergie, energie uit biomassa, windenergie en waterkracht.  Je kan kiezen van welke leverancier (bijvoorbeeld diegene die het dichtst in de buurt zit) je wil. Je betaalt via de online marktplaats. De organisator van deze marktplaats is Vandebron.nl. Je betaald een lidmaatschapsgeld wat vergelijkbaar is met de energiebelasting die je anders zou betalen aan een energiebedrijf. Je bent met het milieu bezig want je stimuleert zichtbaar lokale duurzame opwekking. Of het goedkoper is hangt er om. Elke keer overstappen naar de energieleverancier met de scherpste aanbieding is goedkoper, maar ondersteunt niet de lokale initiatieven.

3. Er-op-uit : tips van MooiFlevoland.nl
In het weekend van 4-7 april kan je kamperen op de terreinen van Staatsbosbeheer voor 7,50 euro. Je kan ervaren hoe het kamperen op  natuurkampeerterreinen is. Bij de Veenkuil in Bant kan je extra verwend worden met een houtvuurtje, koffie en warme broodjes. Andere er-op-uit tips:
26 maart: Doemiddag in natuurpark Lelystad en Nestkasten timmeren voor thuis en in het Bultpark.
Woensdag, vrijdag zaterdag en zondag: wandelingen door de Oostvaardersplassen.
29 maart: Rivierduingebied geeft cursus fruitbomen snoeien.
30 maart: Toverbos in Almere.
Kijk voor meer informatie en tips op www.mooiflevoland.nl